Türkiye muhasebe/finansal raporlama standartların finansal analiz üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Effects of Turkish accounting/financial reporting standarts on the results of financial analysis
  1. Tez No: 303573
  2. Yazar: GÜLŞİRİN BODUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SEVİLENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe/ Finansal Raporlama Standartları, Likidite, Karlılık, Borçlanma/Kaldıraç, Devir Hızları/Süreleri
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Kavramsal çerçevede finansal tabloların amacı, kullanıcıların ekonomik kararlar verirken faydalanmaları için işletmenin finansal durumu, performansı (faaliyet sonuçları) ve finansal durumundaki değişiklikler hakkında bilgi sağlamak olarak tanımlanmaktadır. Finansal tabloların raporlama amacını ön plana çıkaran Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları, ülkemizde uzun yıllardır vergi kanunlarının etkisinde yürütülen muhasebe uygulamalarına büyük yenilikler getirmektedir.Bu yenilikler, Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarına göre hazırlanan finansal tabloların analizini de etkileyecektir. Muhasebe standartları uygulamasının yeni olması, standartların hacmi, sunumu, son şeklini almamasına bağlı olarak sıklıkla gündeme gelen değişiklikler, kullanıcıların bu standartları dayalı hazırlanan tabloları analiz etmelerini güçleştirmektedir.Bu çalışmanın amacı, finansal tablo kullanıcılarına yönelik olarak, Türkiye Muhasebe/ Finansal Raporlama Standartlarının (TMS/TFRS) değerleme ve sınıflandırmada getirdiği değişiklikleri ve bunların finansal analiz sonuçları üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır.Kurallardan çok, ilkeler bütünü olarak nitelendirilen standartlar, nakit akış tablosu dışında belirli bir finansal tablo formatı önermemektedir. Bu nedenle, finansal tablo kalemleri Tek Düzen Hesap Planı (TDHP) çerçevesinde ele alınmıştır. Bu kapsamda, çalışmaya dahil edilen her bir kalem için, TDHP, Vergi Usul Kanunu ve TMS/TFRS'de yer alan düzenlemeler sunularak, karşılaştırma yapılmış ve farklılıkların finansal analiz sonuçlarına etkileri belirlenmiştir. Ayrıca, nakit akış tablolarının ve grup finansal durum ve performansının değerlendirilmesinde önem taşıyan konsolide finansal tabloların analizi de ele alınmıştır.Türkiye Muhasebe/ Finansal Raporlama Standartlarının değerleme ve sınıflandırmada getirdiği değişikliklerin finansal analiz üzerinde önemli değişikliklere yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The framework states that ?the objective of financial statements is to provide information about the financial position, performance and changes in financial position of an entity that is useful to a wide range of users in making economic decisions?.Turkish Accounting/Financial Reporting Standarts, which emphasis reporting aspect of financial statements, bring important changes to accounting applications which is widely affected by tax regulations during years.These changes will also affect analysis of financial statments. Volume of standarts, order of their presentation, frequent changes, make analysis of financial statements a complicated task.The objective of this study is to determine changes that standarts generate in terms of measurement and classification and their effects on the results of financial analysis.Standards, which sets principles rather than rules, does not prescribe the order or format in which on entity presents items, except cash flow. Therefore, financial statement items are considered in the order of Uniform Chart of Accounts. For each item, regulation of Uniform Chart of Accounts, Tax Law and Turkish Accounting/Financial Reporting Standarts are presented and compared, then the effects of differences on the result of financial statements are determined. Analysis of cash flow staments and consolidated financial statements are also included.It was concluded that, changes that standarts generate in terms of measurement and classification has major effects on the results of financial analysis.Key Words. Turkish Accounting/Financial Reporting Standarts, Liquidity, Profitability, Leverage, Turnover