Tarihte ve Genç Kadın Dergisi'nde Türk kadını
Turkish women in the history and Young Women journal
- Tez No: 677085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KUZGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadınlık, Feminizm, Türk kadını, Türk aydını
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türk tarihinde kadın ve kadınlığın toplumdaki konumu geçmişten günümüze olan tarihi süreçte değişim göstermiştir. II. Meşrutiyet sonrasında Türk gazete ve dergilerinde kadının yeri ve haklarına yönelik taleplerin yer aldığı görülmektedir. Bu dönemde birçok Türk aydını, Türk toplumunun gelişmesini kadının yükseltilmesiyle mümkün olabileceğini savunmuştur. Bu amaçla birçok aydın görüşlerini topluma aktarmak için gazete ve dergilerden yararlanmıştır. Genç Kadın Dergisi de bu dergiler içerisinde yer almıştır. 3 Ocak 1919- 8 Mayıs 1919 yılları arasında 10 sayı yayımlanan Genç Kadın Dergisi, içeriğinde yer alan yazılarda daha çok Türk kadınının toplumda sosyal, ekonomik kültürel ve özellikle eğitim noktasındaki haklarının savunucusu görünümünde olan bir dergidir. Özellikle dergi müdiresi ve imtiyaz sahibinin yazılarında kadın haklarına değinmiş olması Genç Kadın Dergisi'nin kadın ve kadınlığa hizmet ettiğini okuyucularına açıkça göstermiştir. Okuyucu kitlesi kadınlar olan Genç Kadın Dergisi, İstanbul dışında Bartın, Konya, Bursa, Bandırma, Burdur gibi illerde de okunmuştur. Bu çalışmanın amacı; Genç Kadın Dergisi'ndeki yazıları günümüz Türkçesine transkribe ederek, bilgileri gün ışığına çıkararak bir dönem Türk kadınının yaşantısını projeksiyonel olarak ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In Turkish history, the position of women and femininity in society has changed through history from the past to present. After the Constitutional Monarchy II, it is seen that there were demands for the place and rights of women in Turkish newspapers and journals. During this period, many Turkish intellectuals argued that the development of Turkish society could only be possible with the progress of women. For this purpose, many intellectuals provided newspapers and journals to convey their views to the society. Young Women Journal was also included in these journals Young Women Journal of which 10 issues were published between January 3, 1919 and May 8, 1919, is a journal that looks like a defender of the social, economic, cultural and especially education rights of Turkish women in the society. Especially the fact that the journal director and the grant holder mentioned women's rights in their articles and it clearly shows the readers that Young Women Journal serves women and femininity. Young Women Journal is generally read by women, and this journal was also read in cities such as Bartın, Konya, Bursa, Bandırma and Burdur, apart from Istanbul. The aim of this study is to reveal the life of Turkish women in a projective way by translating the articles in the Young Women Journal into today's Turkish and unearthing the details of the study. KeyWords: Women, Femininity, Feminism, Turkish women, Turkish intellectuals