Medya mensupları, iletişim fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin insan hakları ihlallerindeki farkındalıkları ve yaklaşımları
Awareness and approaches of human rights violation as seen by members of the media, students and academics of communication faculties
  1. Tez No: 677290
  2. Yazar: BARIŞ MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMET KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, İnsan hakları, İnsan hakları ihlalleri, Media, Human rights, Human rights violations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Medya kavramı internet üzerinde gelişen sosyal paylaşım platformlarının büyümesiyle, halk arasında tarihinde en yüksek yaygınlaşma oranını yakalamış; bu yönüyle hem sosyal bilimcilerin hem yönetici elitin hem de sermayedarların daha fazla ilgisini çekmeye başlamıştır. İnsan hakları kavramı ise dünyanın farklı noktalarında farklı algılanarak; iktidarların çıkarları doğrultusunda baskı altına almaya çalıştıkları örneklerle anılır olmuştur. Medyanın insan hakları ihlallerine yer vermesi, kısa tarihi boyunca hep tartışmalara yol açmış; bazen sermaye sahipleri, bazen de siyasi elit ya da bürokratlar gazetecilerin görevlerini evrensel basın ilkeleri doğrultusunda yerine getirmelerine mani olmuşlardır. İlk gazetenin kuruluşundan bugüne kadar halkın haber alma hakkına hizmet için var olması gereken medya kuruluşları çeşitli nedenlerden ötürü bu idealden uzaklaşmıştır. Medya Mensupları, İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri ve Öğrencilerinin İnsan hakları İhlallerindeki Farkındalıkları ve Yaklaşımları başlıklı bu çalışma, sözü edilen idealden uzaklaşmanın mesafesi ve nedenleriyle ilgili araştırmayı hedeflemiştir. Medya ve insan hakları başlıklarındaki temel kavramlara yer verilen çalışmada; geriye dönük arşiv taraması gerçekleştirilerek insan hakları ihlallerine örnek olabilecek haber ve yorumlar bulunmuş; bunların hukuki ve sosyolojik arka planı değerlendirilmiştir. Çalışmanın sorun olarak nitelediği başlıklarla ilgili nedenler ise anket çalışmasında incelenmiştir. 9 farklı üniversitede 269 iletişim fakültesi son sınıf öğrencisi, yine bu üniversitelerin iletişim fakültelerinde görevli 84 öğretim üyesi ve siyasi pozisyonları farklı 9 basın kuruluşunda 146 medya mensubu ile gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerde medyada insan hakları ihlallerine dönük farkındalık ve yaklaşım beşli Likert ölçeği kullanılan 30'u kapalı uçlu ve 6'sı kapalı uçlu 36 soru yöneltilmiştir. Tezin bulgular kısmında eldeki veriler ayrıntılı şekilde işlenmiş, tartışma kısmında literatür taraması, arşiv örnekleri, ilgili hukuki kararlar ve anket sonuçları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Tartışma bölümünde tez konusuna ait bulgular ve araştırma sonuçları, farklı eleştirel yaklaşımlarla ele alınan tartışma başlıkları özetlenmiş; medya mensupları, iletişim fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin insan hakları ihlallerindeki farkındalıkları ve yaklaşımlarının mevcut duruma etkisi değerlendirilmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise sorun olarak nitelenen başlıklarda olumlu ilerleme sağlanabilmesi için gereken öneriler sunulmuş, basın mensupları; öğretim üyeleri ve öğrenciler kadar yasa koyucuya düşen ödevler de belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the growth of social sharing platforms on the Internet, the concept of media has reached the highest prevalence rate among the public. In this respect, the media has attracted the attention of social scientists, the ruling elite and capitalists. The concept of human rights is diverged in different parts of the world. They have even been mentioned with the extreme examples, which has been used by authorities and leaders to suppress the public's interests. Throughout its brief history, the media's involvement in human rights violations has caused controversy. Sometimes the owners of capital, sometimes the political elite or bureaucrats, prevented journalists from fulfilling their duties in accordance with the principles of universal journalism. Since the establishment of the first newspaper, the media organizations that should have existed to serve the public's right to receive information have moved away from this ideal for various reasons. This study which is called 'Awareness and Approaches of Media Workers and Faculty of Communication Students and Academicians in Human Rights Violations' aims to investigate the reasons of deviation from the mentioned ideal. Regarding the basic concepts of media and human rights, a retrospective archive survey was conducted to find examples of human rights violations, as well as their legal and sociological background was evaluated. The reasons for the titles that are described as problematic ones (?) were examined in the survey study. A total of 269 communication faculty senior students at nine different universities, 84 faculty members working in the communication faculties of these universities and face-to-face interviews with 146 media members at nine media outlets. For 30 close ended questions has been used the five-point Likert scale plus 6 open ended questions. In the findings section of the thesis, the available data were handled in detail, the literature review, archive samples, relevant case law and survey results were discussed comparatively. In the discussion section, the findings of the thesis topic and the results of the research, and the topics discussed in different critical approaches are summarized. The impact of the awareness and approaches of the media employees, faculty members and students on human rights violations and their effects on the current situation were evaluated. The concluding section of the thesis outlines the proposals on measures to be taken in order to make positive progress in the presented headings. As well as the faculty members and students, appropriate legislative proposals are also indicated.