Burhaneddin İbrahim b. Mustafa el-Halebini Tuhfetu'li-Ahyar ale'd-Durri'l-Muhtar isimli eserinin 'Temizlik ve Namaz Vakitleri' babından 'Ezan' bölümüne kadar tahkik ve incelenmesi
Investigation and study of the first section from the book 'Tuhfat Al-Akhyyar by Aldurr Almukhtar' by Sheikh Burhan Addin Ibrahim Alhalabi Almudari
- Tez No: 677289
- Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: fıkıh, hanefî fıkhı, haşiye, Tuhfetu'l-ehyâr, ed-Durru'l-muhtâr, İbrahim el-Halebî, el-Medârî, el yazması, tahkik, inceleme
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
Bu tez çalışmasında, Şeyh Burhâneddîn İbrahim el-Halebî el-Medârî'nin Tuhfetu'l-ehyâr 'alâ'd-Durri'l-muhtâr kitabının birinci kısmını teşkil eden ve başlangıçtan ezan başlığına kadar olan bölümün tahkik ve incelemesi yapılmıştır. Bu çalışma hicrî 12. asrın büyük alimlerinden biri olan Şeyh Allâme Burhâneddîn İbrahim el-Halebî el-Medârî'nin Tuhfetu'l-ehyâr 'alâ'd-Durri'l-muhtâr kitabının birinci bölümünün incelemesi ve ilmi tahkikinden ibarettir. Tuhfe, Hanefî fıkıh kitaplarından olan ed-Durru'l-muhtâr isimli eser üzerine yazılmış bir haşiyedir. Bu kısım 'temizlik [et-tahâra]' ve 'namaz vakitleri [mevâkîtu's-salât]' isimli bölümleri içermektedir. Bu çalışma için üç nüsha seçilmiştir. Birinci nüsha müellifin yaşadığı dönemde tashih edilmiştir. İkinci nüsha müellifin yaşadığı dönemde yazılmış; ancak tashih edilmemiştir ve bazı eksiklikler bulunmaktadır. Üçüncü nüsha daha hatalı ve daha fazla eksiklik içermektedir. Metin bu üç nüsha ile mukayese edilmiş ve aralarındaki farklılıklara işaret edilmiştir. Bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm incelemedir ve Timurtâşî'nin biyografisi, Tenvîru'l-ebsâr isimli eserin metnini, şarih Alâuddîn el-Haskefî'nin biyografisi, ed-Durru'l-muhtâr isimli eseri, Osmanlı Devleti'nin büyük alimlerinden Burhâneddîn İbrahim el-Halebî'nin biyografisi ve haşiyeyi içermektedir. Bu bölümde haşiyenin üslubu, kaynakları ve tezde takip edilen aşamalar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm tahkik edilmiş metindir. Müellifin mukaddimesi ile başlayıp, 'temizlik' ve 'namaz vakitleri' isimli başlıklar içermektedir. Metinde ihtiyaç duyulan kelimeler harekelenmiş, kaynaklar tespit/teyit edilmiş, ayet ve hadisler de tahric edilmiştir. Metnin sonunda konular, ayetler, hadisler, şiir beyitleri, mekanlar ve ilmi terimleri kapsayan genel bir fihrist bulunmaktadır. İlgili yerlere noktalama işaretleri eklenmiştir. Bu çalışmada eserin müellife nispetinin doğruluğu, nakil ve alıntıdaki inceliği, üslubunun güzelliği, nakil ve red hususunda alimlere olan edebi tespit edilmiştir. Yalnızca Allah'a dayanır, onun cömertliğinden fazilet ve ihsan umarız
Özet (Çeviri)
This thesis is a scientific investigation and study of the first section of the book“ Tuhfat Al-Akhyyar by Aldurr Almukhtar ”by sheikh Burhan Addin Ibrahim Alhalabi Almudari. He is one of the leading scholars of the 12th century of Hijri.“Altuhfa”is a footnote on the content of“Aldurr Almukhtar”in the Hanafi Figh. This section includes the book of“Tahara”purity and prayer times. I have chosen three copies, the first is corrected and it is the author's time, the second in his time but not corrected, it is not without a little flaw. And the third is more than a mistake and fall. And the third is more than a mistake and fall So I collected the content on the three copies and I indicated the point of difference. This thesis has two parts and an introduction. The first section is study that contains translation of Temertash and the content of“Tanweer Al-Absar”. Then a translation for its explainer Ala'a Al-din Al-haskafi and his book“ Aldurr Almukhtar ”. Then the explainer Alburhan Ibrahim Alhalabi and his content, and I explained his style and references. He is one of the leading scholars of the Ottoman Empire that its capital is Istanbul. The second section: It is the verified text, it begins with the author's introduction and the book of purit and prayer times. I tuned what needs to be, documenting references and producing verses and hadiths. And general indexing includes verses, hadiths, poetic verses, places and scientific terms, in addition punctuation marks were put in place. To sum up, I found that the attribution of this book to its author is correct, its accuracy in transmission and quotation, his a good style and his respect with scholars in transmission and response.