Özel bakım merkezlerinde çalışan kadınların meslek tercihleri ve yaşam doyumlarının toplumsal cinsiyet açısından incelenmesi
Examination of profession preferences and life satisfaction of women working in special care centers in terms of gender
  1. Tez No: 677343
  2. Yazar: BÜŞRA KERVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KONAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Bakım Merkezleri, Toplumsal Cinsiyet, Meslek Seçimi, Yaşam Doyumu, Special Care Center, Gender, Choice Of Profession, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel bakım merkezlerinde çalışan kadınların meslek tercihleri ve yaşam doyumlarının toplumsal cinsiyet rolleri açısından incelenmesidir. Araştırma, nitel araştırma paradigmalarından fenomenoloji deseninde tasarlanmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay erişilebilir örnekleme yöntemi ile 13 katılımcının dahil edildiği çalışmada, veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların toplumsal cinsiyet rollerini; iş ve ekonomik yaşam, sosyal yaşam, aile ve evlilik yaşamı çerçevesinde değerlendirdikleri tespit edilmiştir. Toplumsal cinsiyete ilişkin görüşlerinin meslek tercilerinde etkili olduğu ve meslek tercihlerinde“kadın işi algısı”temasının ortaya çıktığı görülmüştür. Katılımcıların yaşam doyumları, aile yaşamı, iş yaşamı, sosyal yaşam olmak üzere 3 temada incelenmiştir. Toplumsal cinsiyet rollerinin yaşam doyumuna etkisi ise yaşam hedefi ve yaşam koşulları olmak üzere 2 ayrı tema altında incelenmiştir. Araştırma sonucunda kadınların meslek seçimlerinde toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin görüşlerinin önemli rolü olduğu, aile ve sosyal çevrenin de kadınları meslek seçimine yönlendirme yaparken toplumsal cinsiyet rolleri kapsamında yönlendirmeler yaptıkları saptanmıştır. Katılımcıların yaşam doyumu incelemesinde toplumsal cinsiyet rolleri ile yaşam doyumlarının etkileşim içinde olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, toplumsal cinsiyete yönelik uygulayıcılar ve araştırmacılar için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the profession preferences and life satisfaction of women working in special care center within the framework of gender roles. The research is designed in the pattern of phenomenology from qualitative research paradigms.In the study, 13 participants were included using an easily accessible sampling method from purposeful sampling methods, data was collected by a semi-structured interview form. The content analysis method was used in the analysis of the data. According to the results of the research, it was found that participants evaluated gender roles within the framework of work and economic life, social life, family and married life.It was observed their views on gender were influential in their profession, and the theme of“women's job perception”emerged in their profession preferences. The life satisfaction of the participants was examined under three themes: family life, work life and social life.The effect of gender roles on life satisfaction was examined under two different themes: life goals and living conditions. As a result of the research, it was determined that women's views on gender roles have an important role in their choice of profession, and the family and social environment guide women in thescope of gender roles while guiding them to choose profession. .In the study of life satisfaction of the participants, it was observed that gender roles and life satisfaction interacted. In this context, recommendations have been developed for gender-oriented practitioners and researchers.