Özel bakım merkezlerinin kadın çalışanlar üzerine etkisi: Samsun ili örneği
The effect of special care centers on women employees: A sample from the province of Samsun
  1. Tez No: 460596
  2. Yazar: DAMLA NUR MACİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBİHA KABLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, ataerkil toplum, kadın istihdamı, sağlık, bakım hizmetleri, Gender, patriarchal society, women's employment, health, care services
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma; özel bakım merkezlerinin kadın istihdamına olan etkisini incelemek ve çalışan kadınların ev ve iş yaşantılarında karşılaştıkları sorunları ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Samsun il ve ilçelerinde yer alan özel bakım merkezlerinde 60 çalışan ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen bulgular şunlardır: Kadın çalışanlar özel bakım merkezlerinde hastaların saldırgan davranışlarından olumsuz etkilenmektedir ve hastalarla iletişim problemi yaşamaktadır. Bu durum kadınların ev yaşantılarına da yansımakta ve onların psikolojik dengelerini bozmaktadır. Aynı zamanda kadınların medeni durumları evdeki sorumluluklarını etkilemektedir. Bekar kadınlar evli ve çocuklu kadınlara oranla daha sosyal ve daha sağlıklı bir yaşama sahiptir. Medeni durum kadınların çalışma yaşamına katılmalarını da etkilemektedir. Özellikle evli ve çocuk sahibi olan kadınlar aile ekonomisine katkı sağlamak adına çalışma hayatına dahil olmaktadır. Çocuk sahibi olmak kadınlara iş ve ev hayatında sorumluluklar yüklemektedir. Çocuklarla erkeklere oranla kadınlar daha fazla ilgilenmektedir ve bu durum da kadınların iki kat yorulmalarına neden olmaktadır. Kadınların çalışma hayatındaki konumlarını medeni durum kadar eğitimleri de etkilemektedir. Aldıkları maaştan yaptıkları mesleğe kadar eğitim etkili olmaktadır. Ayrıca eğitimle doğru orantılı olarak sendikalaşma olgusundan da uzak olan kadınlar sınıf olma bilincinden uzaktır. Kadınların bakım elemanı olarak daha iyi şartlarda çalışmaları adına yasal düzenlemeler getirilmelidir. Aynı zamanda toplumda kadına bakış açısı da değişmeli ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığına yönelik algı da azaltılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This work was done to study and research the impact of special care centers on women's employment and to reveal the problems women face in their home and work lives. The study was carried out with 60 employees in Samsun's provinces and districts in special care centers. Findings obtained in the study are as follows: Female employees are negatively affected by aggressive behaviors in special care centers and they have communication problem with patients. This situation also reflects women's lifes at home and disrupt their psychological balances. At the same time, the marital status of women affects their responsibilities at home. Single women have a better and healthier life than married and with child women . The marital status also affects the participation of women in working life. Especially,married women who have children are included in the working life in order to contribute to the economy. Having a child carries responsibilities in business and home life. Women are more interested in their children than men and in this case women are twice as tired. Women's positions in the working life are affected by their education as well as their marital status. Education is influential to both their profession and their salary that they get. In addition, women who are far away from unionization are far from conscious of being a class. Legal arrangements should be made on behalf of women's good working conditions as maintenance personnels. In the same way, the point of view of women in society must be changed and the perception of gender discrimination should be reduced.