Ekonomik özgürlükler, yabancı doğrudan yatırımlar ve yabancı portföy yatırımları arasındaki ilişki: OECD ülkeleri üzerine ampirik bir çalışma
The relationship of among economic freedoms, foreign direct investments and foreign portfolio investments: An empirical study on OECD countries
  1. Tez No: 677535
  2. Yazar: VOLKAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Özgürlükler, Panel Veri Analizi, Portföy Yatırımları, Yabancı Doğrudan Yatırımlar, Economic Freedom, Foreign Direct Investment, Panel Data Analysis, Portfolio Investments
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı literatürde yabancı yatırım girişlerinin bir belirleyicisi olarak görülmeye başlanan ekonomik özgürlükler ile yabancı doğrudan yatırım ve yabancı portföy yatırımları arasındaki uzun dönemli ilişkiyi araştırmaktır. Bu ilişkinin tanımlanması, uygun yatırım politikalarının belirlenmesinde oldukça önemlidir. Bu amaçla 25 OECD ülkesini kapsayan 2000-2018 dönemine ait veriler, yatay kesit bağımlılığı dikkate alınarak panel veri yöntemleriyle incelenmiştir. Serilerin durağanlığı Pesaran (2007) CADF birim kök testiyle, eğim katsayılarının homojenliği Pesaran ve Yamagata (2008a) homojenlik testiyle analiz edilirken eşbütünleşme ilişkisinin varlığı Westerlund (2007) LM Bootstrap testi ile araştırılmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Canning-Pedroni (2008) ve Emirmahmutoğlu-Köse (2011) testleri ile ve son olarak uzun dönemli panel eşbütünleşme katsayıları Eberhardt-Bond (2009) AMG ve Pesaran (2006) CCEMG yöntemleriyle tahmin edilmiştir. Elde edilen ampirik bulgulara göre değişkenler arasında uzun dönemli bir eşbütünleşmenin olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca ekonomik özgürlükler ile hem yabancı doğrudan yatırımlar hem de yabancı portföy yatırımları arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Uzun dönem eşbütünleşme katsayıları tahmin edilen panel veri setinin genelinde ekonomik özgürlükler değişkeni istatistiki olarak anlamlı ve pozitif çıkmıştır. Ekonomik özgürlüklerde meydana gelecek bir birimlik bir artış yabancı doğrudan yatırım girişlerini % 0,32 artırırken, bu etki yabancı portföy yatırımlarında % 6 olarak gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the long-term relationship between economic freedoms, which are seen as a determinant of foreign investment inflows in the literature, and foreign direct investment and foreign portfolio investments. Description of this relationship is very important to identify appropriate investment policies. For this purpose, data for the period 2000-2018 covering 25 OECD countries were examined by panel data methods, taking into account the cross-sectional dependence. The stationarity of the series was analyzed by the Pesaran (2006) CADF unit root test, and the homogeneity of the slope coefficients was analyzed by the Pesaran and Yamagata (2008a) homogeneity test. The existence of cointegration relationship was investigated by Westerlund (2007) LM Bootstrap test. Causality relationship between variables were predicted using Canning-Pedroni (2008) and Emirmahmutoğlu-Köse (2011) tests and long-term panel cointegration coefficients were estimated by Eberhardt-Bond (2009) AMG and Pesaran (2006) CCEMG methods. According to the empirical findings, it was concluded that there is a long-term cointegration between the variables. In addition, a bidirectional causality relationship has been determined between economic freedoms and both foreign direct investments and foreign portfolio investments. Economic freedom variable was statistically significant and positive throughout the panel data set that long-term cointegration coefficients were estimated. A one-unit increase in economic freedoms increased foreign direct investment inflows by 0.32%, while it was 6% in foreign portfolio investments.