Rehberli okuma tekniğinin öğrencilerin konuşma becerilerine etkisi
The effect of guided reading technique on students' speaking skills
- Tez No: 677607
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TOPÇUOĞLU ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme becerisi, konuşma becerisi, okuma becerisi, rehberli okuma eğitimi, rehberli okuma tekniği, Listening skill, speaking skill, reading skill, guided reading technique
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Rehberli okuma, öğrencilerin bir rehber eşliğinde okuma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Rehberli okuma ile öğrencilerin doğru ve etkili okuma becerilerinin geliştirilmesi sağlanır. Rehberli okuma, yurtdışı literatürde genellikle ilk okuma ve yazma eğitiminde kullanılan öğrencilerin akıcı ve anlaşılır bir şekilde okumalarına olanak sağlayan bir tekniktir. Bu araştırmada ise ortaokul öğrencilerinin seviyelerine göre uyarlanmış ve onların konuşma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın amacı rehberli okuma tekniğinin ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerine yönelik etkisini ortaya çıkarmaktır. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenli bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında Kütahya il merkezinde bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan 8-A deney grubu ve 8-B kontrol grubu olmak üzere toplam 47 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada iki ders saati olmak üzere çeşitli etkinliklerle rehberli okuma tekniği uygulanmış, kontrol grubunda ise programa göre derslere devam edilmiştir. Verilerin toplanmasında Türkçe dersine yönelik konuşma becerisini ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Rehberli Okuma Rubriği”kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler bir istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizi aşamasında betimsel istatistik olarak frekans analizi; diğer analizler için ise İlişkisiz Ölçümler İçin Mann-Whitney U testi ve İlişkili Ölçümler İçin Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre rehberli okuma tekniği uygulanan deney grubu öğrencilerinin, kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olduğu görülmüştür. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin son test sonuçlarının ise ön test sonuçlarından daha başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Guided reading aims to improve students' reading skills with a guide. Thanks to guided reading, it is aimed to provide students with correct and effective reading skills. Guided reading is used in initial reading and writing education. In this study, it was adapted to the levels of secondary school students and it was aimed to examine their speaking skills. The aim of study is to reveal the effect of guided reading technique on speaking skills of middle school 8th grade students. The research is a semi-experimental study with pretest-posttest control groups. The research was designed as quasi-experimental design study with pretest-posttest control group model. The study group of the research consists of a Toplam of 47 students, including 8-A experimental group and 8-B control group studying in a public secondary school at the city center of Kütahya in the 2019-2020 academic year. The guided reading technique was applied to the experimental group with various activities, two lessons per week for 8 weeks, while the control group continued the lessons according to traditional methods. The“Guided Reading Rubric”developed by the researcher was used to measure speaking skills towards the Turkish lesson in collecting the data. The datas collected in the study were analyzed through a statistical program. In the analysis of data frequency analysis as descriptive statistics at the stage of data analysis; for other analyzes, the Mann-Whitney U test for Unrelated Measures and the Wilcoxon Signed Ranks test for Related Measures were used. According to the findings, the experimental group students, who were guided by the guided reading technique, were more successful than the control group students. In addition, it was observed that the post-test results of the experimental group students were more successful than the pre-test results.