AISI 304 kalite çelik borularda çoklu helisel MIG kaynaklarının mikro yapıya olan etkileri ve mekanik davranışlarının incelenmesi
The investigation of micro structure and mechanical behavior of multiple helical MIG welding in AISI 304 quality steel pipes
  1. Tez No: 677630
  2. Yazar: ALPER ŞİRVANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP GERÇEKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu helisel kaynak, MIG, AISI 304 kalite çelik boru, Multiple helical (spiral) welding of tubes (pipes), MIG, AISI 304 quality steel pipe welding
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Spiral (Helisel) kaynaklı boruların kullanım alanları; su taşınması, atık suyun taşınması, temel ve liman kazıları, çelik yapılar, reklam tabelaları, basınçlı hava hatları, sondaj kuyuları gibi basınç, korozyon ve mekanik zorlanma şartlarına tabi olan yerlerdir. En verimli kaynak metodunun tespit edilmesi maliyet ve kullanılacak olan malzemenin uzun ömürlü olması açısından önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında AISI 304 kalite çelik borularda çoklu helisel MIG kaynaklarının mikro yapıya olan etkileri ve mekanik davranışları incelenmiştir. Tek helisel ve ikili helisel olarak hazırlanmış olan numuneler farklı parametre değerlerinde (amper ve ön ısıtma gibi) hazırlanarak kaynak işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu numunelerden alınan kesitler üzerinde TAUM merkezinde yapılan araştırmalar sonucu, genel itibariyle sinerjik ve analog kaynak numunelerinde ön ısıtma ve yüksek amper ile kaynak yapılan ve daha fazla ısı yüküne maruz numunelerin incelenmesinde, ön ısıtma yapılmayan ve nispeten daha az ısı yüküne maruz numunelere nazaran sertliklerinin azaldığı tespit edilmiştir. Numuneler üzerinde yapılan incelemelerde analog model kaynak makinası ile kaynak yapılan numunelerin çekme gerilmesi değerlerinde bir artış gözlenirken, sinerjik model ile kaynak yapılan numunelerin çekme gerilmesi değerlerinde azalma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Spiral (Helical) pipes are the use of pipes; water transport, waste water transport, foundation and port excavations, steel structures, billboards, compressed air connections, drilling wells are subject to pressure, corrosion and mechanical stress conditions. Determining the most efficient welding method is important in terms of cost and long-lasting material. In this thesis, helical MIG welds in AISI 304 quality steel pipes are investigated in microstructure and mechanical behavior. Each of one-helical and double-helical samples are prepared at different parameter conditions (such as amperes and preheating) by welding. As a result of the researches carried out in our TAUM center generally with synergic and analog model welded samples, it was observed that the samples having preheating and high amperes and having high heat load on them were lower hardness compared to the samples which have less preheating and relatively less heat load exposed. However, while an increase was observed in the tensile stress values in the analog model welded samples, a relative decrease was observed in the synergic model welded samples.