Kentleşme, göç ve suç ilişkisi bağlamında madde bağımlılığı: 'Gaziantep örneği'
The relationship between drug addiction in the context of urbanization, migration and crime: 'The case of Gaziantep'
- Tez No: 677753
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Urbanisation, migration, crime, substance abuse
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu tez çalışmasında madde bağımlılığının kentleşme, göç ve suç ilişkisi bağlamında niteliksel boyutunun Gaziantep kenti özelinde araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın teorik çerçevesini sosyal kontrol kuramını merkeze alan yaşam seyri teorisi, sosyal öğrenme teorisi ve sosyal düzensizlik teorisi oluşturmaktadır. Madde bağımlılığında insan, çevre ve uyuşturucu madde faktörlerinin etkileşiminin tespiti amacıyla ilk etapta literatür taraması yapılmış ve benzer çalışmalar incelenmiştir. Bilahare,“Gaziantep Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde”haklarında madde kullanmaktan dolayı denetimli serbestlik tedbiri uygulanan katılımcılarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda katılımcıların aile yapıları, aile içi ilişkileri, sosyal, kültürel ve ekonomik durumları, arkadaş çevreleri, kentlileşme sürecinde yaşadıkları sorunlar, yaşadıkları mahallenin fiziki ve sosyal çevre koşulları ile bağımlı olmazdan önce ve sonra işledikleri suçlar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca, avukat, sosyolog, psikiyatrist, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarıyla da derinlemesine görüşmeler yapılarak araştırma konusu hakkındaki bilgiler zenginleştirilmiştir. Genel anlamda, göç ve kentleşme sorunlarının madde bağımlılığında ne gibi etkilere sahip olabileceği incelenmiştir. Araştırma sonucunda göçe dayalı kentleşmenin neden olduğu sosyal, ekonomik ve kültürel sorunların, olumsuz fiziki ve sosyal çevre koşullarının ve kentsel adaletsizliğin ürettiği eşitsizliklerin madde bağımlılığında önemli tetikleyiciler olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler : Kentleşme, göç, suç, madde bağımlılığı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to investigate qualitative dimension of drug addiction in terms of urbanization, migration and crime in Gaziantep. The theoretical frame of the research is formed by life-course theory, social learning theory and theory of social disorder centered on social control theory. In the first phase of the study, literature review was carried out, and similar studies were covered with the aim of determining the relationship between the role of human in drug addiction, environment and drug factors. Then an extensive interview was conducted with participants applied supervised release in Gaziantep Probation directorate. In this sense, the family structure, family relationships, socio-cultural situations, friend networks, problems faced by urbanization process, committed crimes before and after being addicted were given in the study. Additionally, the study was enriched by making detailed interviews with lawyers, sociologists, psychiatrists and social service specialists. Generally, it is aimed to find out the effect of migration and urbanization problems on drug addiction. At the end of the study, It has been concluded that social, economic and cultural problems stemmed from migration based urbanization revealed that negative physical and social environmental conditions and inequalities caused by urban inequity were significant triggering factors.