PKOS modeli oluşturulmuş sıçanlar üzerinde tannik asit ve mirisetinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of tannic acid and myricetin on PCOS modeled rats
  1. Tez No: 677794
  2. Yazar: FATMA GÜMÜŞKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANSEL SAPMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Apopitoz, İmmünhistokimya, Mirisetin, PKOS, Tannik asit, Apoptosis, Immunhistochemistry, Myricetin, PKOS, Tannik asit
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Polikistik Over Sendromu, üreme çağındaki kadınlarda en yaygın görülen endokrin ve metabolik bozukluktur. AMAÇ: PKOS'un rat ovaryum dokusu ve foliküllerinde hangi büyüklükte hasara yol açtığı; oluşan bu hasarın iyileştirilmesinde mirisetin ve tannik asitin koruyucu etkisinin olup olmadığının anlaşılması hedeflenmektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada, 30 adet 6-8 haftalık, ortalama 170-230 gram ağırlığında sağlıklı Wistar türü dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubu dışındakiler 21 gün boyunca letrozol(1 mg/kg) ile indüklenerek PKOS modeli oluşturuldu. 21 gün sonunda kontrol ve PKOS grubu dışındaki gruplara sırasıyla 10 gün boyunca Mirisetin(10 mg/kg), Tannik asit(40 mg/kg) ve Mirisetin(10 mg/kg) + Tannik asit (40 mg/kg) uygulamaları gavaj yolu ile yapıldı. Sıçanlar 10. gün sakrifiye edildi. Alınan ovaryum dokularının takibi yapıldıktan sonra H&E ve P53 immünhistokimyasal boyama yapılarak ışık mikroskobisi incelemeleri yapıldı. Alınan kan örneklerinde FSH, LH, Testosteron seviyeleri ölçüldü. BULGULAR: Gruplar arasında FSH seviyesi açısından anlamlı bir farklılık görülmedi ancak serum LH ve Testosteron seviyelerinin kontrol grubuna göre PKOS grubunda anlamlı arttığı tespit edildi. Tedavi grupları ise bu hormon seviyelerini iyileştirdi. Apopitoz belirteci olan P53 immünreaktivitesi zayıf pozitif olarak PKOS gruplarında gözlemlendi. Histomorfometrik analizler PKOS grubunun kontrol ve tedavi grubuna kıyasla çok sayıda kistik ve atretik folikül içerdiğini gösterdi. SONUÇ: PKOS'un ovaryumda meydana getirdiği patolojik değişimlerde mirisetinin iyileştirici etkisinin tannik asitten daha fazla olduğu morfolojik ve biyokimyasal verilerle tespit edilmiştir. Sinerjik etkilerinde ise histokimyasal ve biyokimyasal sonuçlar bakımından farklı sonuçlar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polycystic Ovary Syndrome is the most common endocrine and metabolic disorder. AIM: The extent of damage caused by PCOS in rat ovarian tissue and follicles; It is aimed to understand whether myricetin and tannic acid have a protective effect in healing this damage. MATERIALS and METHODS: In the study, 30 healthy Wistar female rats, 6-8 weeks old and weighing 170-230 grams, were used. The rats were randomly divided into 5 groups. Except for the control group, the PKOS model was created by inducing letrozole (1 mg / kg) for 21 days. At the end of 21 days, Myricetin (10 mg / kg), Tannic acid (40 mg / kg) and Myricetin (10 mg / kg) + Tannic acid (40 mg / kg) were administered by gavage to the groups except the control and PKOS groups for 10 days, respectively done. The rats were sacrificed on the 10th day. After the follow-up of the ovarian tissues taken, H&E and P53 immunohistochemical staining was performed and light microscopy examinations were performed. FSH, LH, Testosterone levels were measured in the blood samples taken. RESULTS: There was no significant difference between the groups in terms of FSH levels, but serum LH and Testosterone levels were found to be significantly increased in the PKOS group compared to the control group. Treatment groups improved these hormone levels. P53 immunoreactivity, which is an apoptosis marker, was observed as weakly positive in PKOS groups. Histomorphometric analysis showed that the PKOS group contained a large number of cystic and atretic follicles compared to the control and treatment groups. CONCLUSION: Morphological and biochemical data revealed that the healing effect of myricetin was more than tannic acid in the pathological changes caused by PCOS in the ovary. In its synergistic effects, different results were observed in terms of histochemical and biochemical results.