Östradiol valerat ile polikistik over sendromu modeli oluşturulmuş sıçanlarda agmatinin etkisinin araştırılması
Effects of agmatine on a rat model of polycystic ovary syndrome induced by estradiol valerate
  1. Tez No: 996031
  2. Yazar: CANSEL EZGİ TURANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU DİNÇGEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Agmatin, infertilite, oligo-anovulasyon, polikistik over sendromu, sıçan, Agmatine, infertility, oligo-anovulation, polycystic ovary syndrome, rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Agmatin lüteinizan hormon (LH) salınımını etkileyen, adipoz dokuda lipolizi arttıran bir nörotransmiterdir. Bu mekanizma ile fertiliteye olumlu etkilerinin olduğu bildirilmiştir. Metabolik sendromda metabolik parametrelere katkı sağlayabileceği de yine yakın geçmişte ileri sürülmüştür. Polikistik over sendromu (PKOS), kısa vadede fertilite, uzun vadede metabolik bozukluklarla karakterize bir sendromdur. Buradan yola çıkarak, bu çalışmamızda PKOS modeli oluşturulmuş sıçanlarda agmatinin etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Toplam 30 adet sağlıklı 10 haftalık Wistar Albino Dişi Sıçan kullanıldı. Sıçanlar beş gruba ayrıldı; Naif grup (Kontrol grubu) herhangi bir uygulama yapılmayan, Sham grup (Salin grubu) 10 gün boyunca salin enjeksiyonu yapılan, PKOS grup sadece 2 gün 2 mg/kg östradiol valerat intraperitoneal uygulanan, PKOS+ 20 mg/kg Agmatin grup ilk 2 gün 2 mg/kg östradiol valerat intraperitoneal uygulanıp ardından 3.gün 20mg/kg Agmatin 7 gün süre ile verilen, PKOS+ 40 mg/kg Agmatin grup ilk 2 gün 2 mg/kg östradiol valerat intraperitoneal, uygulanıp ardından 3.gün 40 mg/kg Agmatin 7 gün süre ile verilen grup. Sıçanlar, sevofluran anestezi altında sakrifiye edildi. Over dokuları histolojik incelenerek folikül sayımları yapıldı. İntrakardiyak kan örneklerinden FSH, LH, AMH, östradiol çalışıldı. Bulgular: PKOS+ 40 mg/kg Agmatin grubu, PKOS+ 20 mg/kg Agmatin grubu, PKOS grubu, salin grubu ve kontrol grupları arasında FSH, ve östradiol değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. PKOS grubunda kontrol (p=0,041), salin (p=0,041), PKOS+ 20 mg/kg Agmatin (p=0,002) ve PKOS+40 mg/kg Agmatin (p=0,002) gruplarına kıyasla LH seviyesinin istatistiksel anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. AMH değerleri bakımından, kontrol- salin, Kontrol- PKOS+ 20 mg/kg Agmatin, Kontrol- PKOS+ 40 mg/kg Agmatin, SalinPKOS+ 20 mg/kg Agmatin, Salin- PKOS+ 40 mg/kg Agmatin ve PKOS+ 20 mg/kg Agmatin- PKOS+40 mg/kg Agmatin grupları arasında AMH seviyeleri bakımından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. PKOS grubunda kontrol (p=0,002), salin (p=0,002), PKOS+ 20 mg/kg Agmatin (p=0,002) ve PKOS+40 mg/kg Agmatin (p=0,002) gruplarına kıyasla AMH seviyesinin istatistiksel anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. Grupların folikül sayılarına göre karşılaştırılmasında, PKOS+ 40 mg/kg Agmatin grubu, PKOS+ 20 mg/kg Agmatin grubu, PKOS grubu, salin grubu ve kontrol grupları arasında primordiyal ve primer folikül sayısı ile korpus luteum sayısı açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sekonder, graaf ve atretik folikül sayısının ise en az bir grupta diğerlerinden istatistiksel anlamlı olarak farklı olduğu saptandı. Sonuç: Agmatinin dozdan bağımsız olarak PKOS'ta LH ve AMH'ı azalttığı, aynı zamanda foliküler düzeyde de atretik foliküllerde azalma sağladığını tespit ettik. Ancak agmantinin gonad üzerine etkisinin bilinirliği az olması sebebiyle klinikte kullanımı için daha detaylı ve çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Agmatine is a neurotransmitter that influences luteinizing hormone (LH) secretion and enhances lipolysis in adipose tissue. Through this mechanism, it has been reported to have positive effects on fertility. In recent years, it has also been suggested that agmatine may contribute to metabolic parameters in metabolic syndrome. Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a condition characterized by fertility issues in the short term and metabolic disturbances in the long term. Based on this, our study aimed to evaluate the effects of agmatine in rats with an induced PCOS model by estradiol valerate. Material and methods: A total of 30 healthy, 10-week-old female Wistar Albino rats were used. The rats were divided into five groups: Naive group (Control group): No treatment was applied. Sham group (Saline group): Received saline injections for 10 days. PCOS group: Received 2 mg/kg estradiol valerate intraperitoneally for 2 days. PCOS + 20 mg/kg Agmatine group: Received 2 mg/kg estradiol valerate intraperitoneally for the first 2 days, followed by 20 mg/kg Agmatine administered for 7 days starting on day 3. PCOS + 40 mg/kg Agmatine group: Received 2 mg/kg estradiol valerate intraperitoneally for the first 2 days, followed by 40 mg/kg Agmatine administered for 7 days starting on day 3. The rats were sacrificed under sevoflurane anesthesia. Ovarian tissues were examined histologically, and follicle counts were performed. Serum samples obtained via intracardiac puncture were analyzed for FSH, LH, AMH, and estradiol levels. Results: No statistically significant differences were found among the PCOS + 40 mg/kg Agmatine, PCOS + 20 mg/kg Agmatine, PCOS, saline, and control groups in terms of FSH and estradiol levels. In the PCOS group, LH levels were found to be significantly higher compared to the control (p=0.041), saline (p=0.041), PCOS + 20 mg/kg Agmatine (p=0.002), and PCOS + 40 mg/kg Agmatine (p=0.002) groups. Regarding AMH levels, no statistically significant differences were detected among the following comparisons: control–saline, control–PCOS + 20 mg/kg Agmatine, control–PCOS + 40 mg/kg Agmatine, saline–PCOS + 20 mg/kg Agmatine, saline–PCOS + 40 mg/kg Agmatine, and PCOS + 20 mg/kg Agmatine– PCOS + 40 mg/kg Agmatine. However, AMH levels were found to be significantly higher in the PCOS group compared to the control (p=0.002), saline (p=0.002), PCOS + 20 mg/kg Agmatine (p=0.002), and PCOS + 40 mg/kg Agmatine (p=0.002) groups. When comparing the groups based on follicle counts, no statistically significant differences were found among the PCOS + 40 mg/kg Agmatine, PCOS + 20 mg/kg Agmatine, PCOS, saline, and control groups regarding the numbers of primordial, primary follicles, and corpus luteum. However, the numbers of secondary, Graafian, and atretic follicles were found to differ significantly among at least one of the groups. Conclusion: We found that agmatine reduced LH and AMH levels in PCOS independently of dose and also decreased the number of atretic follicles at the follicular level. However, due to the limited knowledge about the effects of agmatine on the gonads, more detailed and extensive studies are needed before it can be used clinically.