Lojistik faaliyetlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri: Gıda firması örneği
Problems in logistics activities and solution suggestions: Case of food company
  1. Tez No: 677909
  2. Yazar: ÜMMÜ KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALPER SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Faaliyetleri, Gıda Sektörü, Sorunlar, Çözüm Önerileri, Logistics, Logistics Activites, Food Sector, Problems, Solution Suggestions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Lojistiğin geçmişten günümüze büyümesi, yeni formasyon benzeri zor durumlardan kaynaklanmaktadır. Son zamanlarda imalat alanında meydana gelen yenilikler ve büyümeler ayrıca bu durum ile alakalı olarak gün yüzüne çıkan sorunlar sebebiyle sürekli artan maliyetin minimize edilmesi ve pazarlama alanındaki yeni tutum altında işletmeler yeni arayışlara yönelmektedirler. Lojistik alanında yaşanan gelişmeler sonucunda firmalar, lojistiği sadece maliyet iyileştirmeleri olarak değil, aynı zamanda toplam pazar çabalarında bir rekabet avantajı oluşturmak için önemli bir kaynak olarak görmeye başlamışlardır. Lojistiğin giderek önemli bir hale gelmesi, firmaların lojistiğe bakış açısını da değiştirmektedir. Lojistik sektöründe karşılaşılan sorunlar olarak depolama, yanlış gönderilen sevkiyatlar ve yanlış yapılan iadeler, bir değişiklik yapmadan satma, yeniden paketleme, yeniymiş gibi satma, atık yönetimi ve çevresel konuların bilinmemesi, tecrübesiz personel istihdamı, ihtimam gösterilmeyen müşteri iadeleri, lojistik konseptinin bilinmemesi, istenilen kalitede mamul üretilememesi, nakliye sırasında karşılaşılan hasarlaşmalar, kalite kontrolden gelen iadeler, ters lojistikte maliyet artışı, tedarikçiden kaynaklanan ambalajlama yanlışlar dile getirilmiştir. Çalışmada lojistik faaliyetlerde yaşanan sorunlar araştırılmıştır ve bu araştırma için Karaman'da faaliyetine devam eden bir gıda firması örnek olarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı, lojistik ve lojistik sektöründe meydana gelen sorunlara çözüm önerilerinde bulunmaktır. Karaman'da faaliyetine halen devam eden gıda firması ile yüz yüze mülakat tekniği kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sırasında alınan bilgiler yazılı bir şekilde kayıt altına alınmıştır. Sonuç olarak ise firmanın sektörde yaşadığı sorunlar başlıklar altında toplanarak incelenmiştir. Bu çalışmada lojistik gıda firmasında taşıma, depolama, satın alma, paketleme, stok yönetimi, elleçleme ve talep yönetiminde yaşanan sorunlar ele alınmıştır. Firma, satın alma faaliyetlerinde firma ürünün satın alma faaliyetlerinde tarihi geçmiş ürünlerin dikkatsizlik sebebiyle satın alınabildiğini dile getirmektedir. Taşıma faaliyetlerinde sevkiyat sırasında karşılaşılan olumsuzluklar nedeniyle sevkiyatın zamanında yapılamadığını ve maddi anlamda zararlara yol açtığı ifade edilmektedir. Depolama faaliyetleri sırasında firma ayrıca, istifleme işlemlerinin düzenli yapılmaması ve bu nedenle depo alanında gereksiz yer israfına gidildiğinden bahsetmektedir. Paketleme işlemlerinde ürünün doğru paketlenmemesi veya paketlenirken ambalajın zarar görebileceğinden bahsedilmektedir. Stok yönetimi sırasında gereğinden fazla stok yapılmasından söz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The growth of logistics from the past to the present is due to difficult situations such as new formation. Recent innovations and growths in the field of manufacturing, as well as minimizing the ever-increasing costs due to the problems that have come to light in relation to this situation, and under a new attitude in the field of marketing, enterprises are turning to new searches. As a result of the developments in the field of logistics, companies have started to see logistics not only as cost improvements but also as an important resource to create a competitive advantage in their total market efforts. The increasing importance of logistics also changes the companies' perspective on logistics. Storage, Wrong Shipments and Wrong Refunds, Selling Without Changes, Repackaging, Selling Like New, Waste Management and Environmental Issues, Inexperienced Personnel Employment, Undeserved Customer Returns, Not Knowing The Logistics Concept, Failure To Produce Products With The Desired Quality, Damages Encountered During Transportation, Returns From Quality Control, Cost Increase in Reverse Logistics, Packaging Errors Caused by the Supplier. In the study, the problems in the logistics sector were investigated and a food company operating in Karaman was examined as an example for this research. The aim of the study is to find solutions by investigating the problems occurring in the logistics and logistics sector. Interviews were made with the food company, which is still operating in Karaman, using the face-to-face interview technique. The information obtained during the interviews was recorded in writing. As a result, the problems experienced by the company in the sector have been gathered under headings and analyzed. This study tackled problems experienced in transportation storage, purchasing, packaging invertory management hanfling and demand management at the logistics food company. In purchasing activity, the company states that purchasing activities that do not expire on the date of purchase can be purchased. It is stated that the negativities encountered during the shipment in the transport shipment could not be made on time and caused financially. During the storage, he mentions that the stacking process is carried out regularly and that space is wasted in this warehouse process. In the packaging process, it is mentioned that the product is not packaged correctly or the packaging may be seen while being packaged. It is mentioned that excessive stock is made during stock management