Örgüt kültürü ve mesleki yetkinlik aktarımının analizi: Savunma sanayinde bir uygulama
Analysis of organizational culture and professional competence transfer: An application in the defense industry
- Tez No: 678076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT GÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, Kültür aktarımı, Kapalı bilgi, Mesleki yetkinlik, Bilgi aktarımı, Organizaitonal culture, Culture transmission, Tacit knowledge, Professional competence, Knowledge transfer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Örgüt kültürünün ve mesleki yetkinliklerin çalışanlara aktarılmasında hangi kaynak ve metodun ne kadar etkili olduğunu ortaya koymak ve buna bağlı olarak etkin bir aktarıcının bireysel özelliklerini tespit etmek amacını gütmekte olan bu çalışma, Ankara ilinde ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren üç işletmede nicel araştırma yöntemi ve nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümü giriş, ikinci bölümü örgüt kültürü ve aktarılması ile üçüncü bölümü yetkinlik ve bilgi aktarımı konularındaki literatür taraması oluşturmaktadır. Dördüncü bölümde örgüt kültürünün ile mesleki yetkinliklerin aktarımının hangi kaynak ve metotlarla gerçekleştiğinin ve etkin bir aktarıcının bireysel özelliklerinin analizi yer almaktadır. Sonuç bölümünde ise savunma sanayinde örgüt kültürünün ve mesleki yetkinliklerin çalışanlara aktarılmasında hangi kaynak ve metodun ne kadar etkili olduğu ve buna bağlı olarak etkin bir aktarıcının bireysel özelliklerini tespit edilmiş ve firma ve araştırmacılara tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to reveal which resources and methods are effective in transferring organizational culture and professional competencies to employees and therefore to determine the individual characteristics of an effective relay, was carried out with quantitative research technique and quantitative research methods in three enterprises operating in the field of defense industry in Ankara province. The research consists of five parts. The first part constitutes the introduction, the second part constitutes a literature review on organizational culture and transfer, and the third part on competence and information transfer. The fourth part includes an analysis of the organization's culture and the resources and methods of transferring professional competencies and the individual characteristics of an effective relay. In the conclusion section, it was determined which resources and methods were effective in transferring organizational culture and professional competencies to employees in the defense industry and the individual characteristics of an effective transferr were determined and recommendations were made to the companies and researchers.