Bir siyasal iletişim aracı olarak sosyal medya: Koronavirüs (COVID-19) pandemi sürecinde büyükşehir belediye başkanlarının Twitter kullanım analizi
Social media as a political communication tool: Twitter usage analysis of metropolitan mayors during the Coronavirus (COVID-19) pandemic process
  1. Tez No: 678250
  2. Yazar: YAĞMUR KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR AYDOĞDU KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Koronavirüs (Covid-19), Pandemi Süreci, Siyasal İletişim, Sosyal Medya, Twitter, Büyükşehir Belediye Başkanları, Coronavirus (Covid-19), Pandemic Process, Political Communication, Social Media, Twitter, Metropolitan Mayors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 449
Özet
İnsanların doğdukları andan itibaren yaşamlarının kaçınılmaz bir parçası olan iletişim ve yöneten ve yönetilen arasındaki ilişkinin ilk kez ortaya çıktığı andan günümüze kadar gelişerek varlığını sürdüren siyaset her zaman önemini koruyan temel iki disiplini ifade etmektedir. Siyaset ve iletişim disiplinlerinin sentezinden oluşan, siyasetin iletişime duyduğu ihtiyaç ile birlikte gelişen siyasal iletişim disiplini de günümüzde siyasi liderler ve büyükşehir belediye başkanları için vazgeçilmez bir araçtır. Tarihsel süreç içerisinde iletişim teknolojilerinde yaşanan değişim ve dönüşümler beraberinde siyasal iletişimin işleyiş biçimini de doğrudan etkilemiş ve yeni bir dönemin başlamasına neden olmuştur. Yeni iletişim teknolojileri ile birlikte internetin ortaya çıkması, gelişmesi ve özellikle Web 2.0 teknolojilerinin kullanılmaya başlanmasıyla insanlar yaşamlarını dijital bir dünya içerisinde sürdürmeye başlamıştır. 2019 yılının sonu ve 2020 yılının başından itibaren tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının meydana gelmesi insanların varolan dijital dünya içerisinde daha da fazla zaman geçirmelerini sağlamıştır. Koronavirüs (Covid-19) pandemi sürecinin yaşandığı dijitalleşen dünyada, siyaset konusunda söz sahibi olmak isteyen siyasi liderler ve büyükşehir belediye başkanları zaman ve mekân kısıtlaması olmaksızın, anlık ve hızlı bir şekilde toplumla iletişim ve etkileşim kurabildikleri sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanmaya başlamışlardır. Koronavirüs (Covid-19) pandemi sürecinde söz konusu salgın hastalık nedeniyle işleyişi değişen siyasal iletişim, sosyal medya platformlarının gücünün bilincinde olan siyasi liderler ve büyükşehir belediye başkanları için oldukça önemli hale gelmiştir. Bu noktadan hareketle çalışmada, sosyal medya platformlarının en çok kullanılan ağlarından biri olan Twitter, bir siyasal iletişim aracı olarak ele alınmıştır. Çalışmada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün Koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının Türkiye'de ilk kez konuşulmaya başlandığı 1 Mart 2020 ve 30 Nisan 2020 tarihleri arasındaki pandemi sürecinde Twitter'ı bir siyasal iletişim aracı olarak nasıl ve hangi amaçlar doğrultusunda kullandıkları içerik analizine tabi tutularak incelenmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen bulgulara göre, Koronavirüs (Covid-19) pandemi sürecinde büyükşehir belediye başkanlarının Twitter'ı söz konusu salgın hastalığa yönelik toplumu bilgilendirmek ve salgın hastalık hakkında alınan kararları, önlemleri, uyarıları, çağrıları topluma aktarmak amacıyla kullandıkları tespit edilmiştir. Büyükşehir belediye başkanlarının söz konusu dönem içerisinde takipçileri ve toplumun geneli ile çift yönlü bir iletişim ve etkileşim kurma, toplumun taleplerini, olumlu ya da olumsuz eleştirilerini yeteri kadar cevaplayamadıkları ve daha çok tek yönlü bir bilgi akışı sağladıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication, which is an inevitable part of people's lives from the moment they are born, and politics, which have developed and continued to exist from the moment the relationship between the ruler and the ruled first emerged, represent the two basic disciplines that always maintain their importance. The discipline of political communication, which is a synthesis of politics and communication disciplines and developed with the need for communication of politics, is an indispensable tool for political leaders and metropolitan mayors in this day and time. Changes and transformations in communication technologies throughout the historical process have also directly affected the functioning of political communication and led to the commencement of a new era. As a consequence of the emergence and development of the internet along with new communication technologies and especially the use of Web 2.0 technologies, people have started to live their lives in a digital world. The outbreak of the Coronavirus (Covid-19) pandemic, which has affected all the countries worldwide since the end of 2019 and the beginning of 2020, has allowed people to spend even more time in the existing digital world. In the digitalized world where the coronavirus (Covid-19) pandemic process is experienced, political leaders and metropolitan mayors who want to have a say in politics have started to actively use social media platforms where they can communicate and interact with the society instantly and quickly without time and place based restrictions. Political communication of which the functioning has changed due to the epidemic disease in question during the coronavirus (Covid-19) pandemic process, has become very crucially important for political leaders and metropolitan mayors who are aware of the power of social media platforms. From this point of view, Twitter, which is one of the most frequenty used networks of social media platforms, is considered as a political communication tool. Within the scope of the study, how and for which purposes Twitter as a political communication tool had been used by Istanbul Metropolitan Municipality Mayor Ekrem İmamoğlu, Ankara Metropolitan Mayor Mansur Yavaş, Bursa Metropolitan Municipality Mayor Alinur Aktaş, Gaziantep Metropolitan Mayor Fatma Şahin and Manisa Metropolitan Mayor Cengiz Ergün was analyzed based on content analysis during the pandemic process bounded with a time limit starting from March, 1, 2020 when coronavirus (Covid-19) epidemic disease was first reported and started to be talked about in Turkey until April, 30, 2020. According to the findings obtained within the scope of the study, it has been determined that metropolitan mayors have been using Twitter during the coronavirus (Covid-19) pandemic process to inform the society about the epidemic in question and to convey the decisions, measures, warnings taken and calls made about the epidemic to the society. It has been revealed that metropolitan mayors could not adequately respond to the demands and positive or negative criticisms of the society, failed to establish a two-way communication and interaction with their followers and the society in general, and they rather provided the society and the followers a one-way information flow.