Çalışanların duygusal zekâsının iş performansına etkisi
The effect of emotional intelligence of employees on business performance
- Tez No: 678254
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, İş Performansı, Sağlık Kurumu, Emotional Intelligence, Health Institution, Work Performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmada sağlık kurumlarında çalışan personelin duygusal zekâ düzeylerinin onların iş performansına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca sağlık kurumlarında çalışan personelin duygusal zekâ ve iş performansı düzeylerinin sağlık kurumlarında çalışanların demografik ve çalışma hayatı ile ilgili özelliklerine göre farklılık gösterme durumlarının incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırma sürecinde tarama modellerinden ilişkisel ve betimsel tarama modelleri kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul Avrupa yakasında devlet hastanesinde 2020 yılı itibari ile gör ev yapan toplamda 854 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Örneklem sayısının belirlenmesinin ardından evren içerisinden örnekleme seçimler kolayda örnekleme yöntemi ile yapılmıştır. Veri toplama süreci sonundan toplam 303 sağlık personeli ile analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama süreci araştırmacı tarafından online hazırlanan anket linki üzerinden yürütülmüştür. Anket formu 3 bölümden oluşmaktadır. Araştırmada yer alan verilerin an aliz edilmesinde SPSS 20 programı kullanılmış olup, veriler %95 güven düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmada yer alan sağlık çalışanlarının tanıtıcı özelliklerinin dağılımı frekans ve yüzde ile gösterilmiştir. Duygusal Zekâ Ölçeğinin ve İş Performansı Ölçeğinin güvenirlik katsayılarının bel irlenmesinde Cronbach A lpha katsayısı kullanılmıştır. Katılımcıların ölçeklerden ve alt boyutlardan almış oldukları puanlarının tanıtıcı özelliklere göre farklılık gösterme durumlarının incelenmesinde bağımsız örnekle mler t testi ve tek yönlü varyans anali zi kullanılmıştır. Duygusal Zekâ Ölçeğinin alt boyutları ve İş Performansı arasındaki ilişkinin incelenmesinde Pearson Korelasyon analizi kullanılmı ştır. Araştırmada duygusal zekâ nın iş performansı üzerindeki etkisin in incelenmesinde çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak sağlık çalışanlarının duygusal zek â düzeylerinin (kişisel becerileri, kişilerarası beceriler, uyumluluk, stresle başa çıkma, genel ruh durumu) iş performansı düzeyleri üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel bakımdan anlamlı etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the effect of emotional intelligence levels of personnel working in health institutions on their work performance. It was also aimed to examine the emotional intelligence and work performance levels of the personnel working in health institutions according to the demographic and working life characteristics of the employees in health institutions. Relational and descriptive screening models from screening models were used in the research process. A total of 854 health workers working in the central campus and additional service buildings of Istanbul European side, one of the hospitals affiliated to the, constitute the universe of the research as of 2020. After determining the number of samples, sampling selections from within the universe were made using the easy sampling method. A total of 303 medical personnel were analyzed from the end of the data collection process. The survey was used as a data collection tool in the research. The data collection process in the study was carried out via the online survey link prepared by the researcher. The questionnaire consists of 3 parts. The SPSS 20 program was used to analyze the data in the study and the data was evaluated at 95% confidence level. The distribution of the identifying characteristics of the health workers involved in the study was shown by frequency and percentage. The Cronbach Alpha coefficient was used to determine the reliability coefficients of the Emotional Intelligence Scale and the work performance scale. Independent samples t-test and one-way variance analysis were used to examine the cases in which participants ' scores received from scales and sub-dimensions differ according to introductory characteristics. Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between the lower dimensions of the Emotional Intelligence Scale and work performance. Multiple regression analysis was used in the study of the effect of emotional intelligence on work performance. As a result, health workers ' emotional intelligence levels (personal skills, interpersonal skills, compatibility, coping with stress, general mood) were found to have a positive and statistically significant effect on job performance levels.