Üniversite öğrencilerin temas engelleri ile suçluluk ve utanç duyguları arasındaki ilişki
The relationship between university students contact barriers and feelings of guilty and shame
- Tez No: 678290
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KUMCAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gestalt temas engelleri, suçluluk ve utanç, üniversite öğrencileri, Gestalt contact barriers, guilt and shame, university students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmada üniversite öğrencilerin temas engelleri ile suçluluk ve utanç düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek hedeflenmiştir. Aynı zamanda temas engelleri ile suçluluk ve utanç duygularının sınıf düzeyine, kardeş sayısına ve cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma kapsamına Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde öğrenim gören 317 (%64,2) kadın ve 177 erkek (%35,8) erkek olmak üzere toplam 494 öğrenci alınmıştır. Üniversite öğrencilerin temas engellerinin düzeylerini ölçmek amacıyla ―Gestalt Temas Engelleri Ölçeği (GTEÖ)‖ suçluluk ve utanç düzeylerini ölçmek için ―Suçluluk ve Utanç Ölçeği (SUÖ)‖ kullanılmıştır. Öğrencilerin demografik nitelikleri hakkında bilgi toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan ―Kişisel Bilgi Formu‖ kullanılmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerin temas engelleri ile suçluluk ve utanç duyguları arasındaki ilişki pearson korelasyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre temas engelleri ile suçluluk ve utanç düzeylerinin anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı t-testi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin temas engelleri ile suçluluk ve utanç düzeylerinin sınıf düzeyi ve kardeş sayısına göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı tek yönlü Anova testi ile analiz edilmiştir. Bulgulara göre suçluluk ile tam temas ve bağımlı temas arasında düşük düzeyli anlamlı ilişki; suçluluk ile temas ve temas sonrası arasında ise anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Utanç ile temas, tam temas ve bağımlı temas arasında düşük düzeyli anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Utanç ile temas sonrası arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Temas ve temas sonrası düzeylerinin cinsiyete göre farklılaştığı, bağımlı temas ve tam temasın ise cinsiyete göre anlamlı bir farklılık yaratmadığı saptanmıştır. Suçluluk ve utanç duygularının cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Temas, tam temas ve temas sonrası düzeylerinin sınıf düzeyine göre anlamlı şekilde farklılaşırken bağımlı temasın farklılaşmadığı saptanmıştır. Suçluluk duygusunun sınıf düzeyine göre farklılaşmadığı fakat utanç duygusunun anlamlı bir şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Temas engelleri ile suçluluk ve utanç duygularının kardeş sayısına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı saptanmıştır. Bulgular tartışılmış ve alanında benzer konularda çalışma yapacak olanlara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between university students contact barriers and their level of guilt and shame. At the same time, it was examined whether contact barriers and feelings of guilt and shame differ significantly according to class level, number of siblings and gender. Fort his purpose, a total of 494 students, 317 (64,2) female and 177 (35,8) male, Ondokuz Mayıs University were included in the scope of the research. In the study ―Gestalt Contact Barriers Scale (FAES)‖ to measure the levels of contact barriers of university students ―Guilt and Shame Scale (GSS)‖ was used to measure the levels of guilt and shame. The ―Personal Information Form‖ prepared by the researcher was used to collect information about the demographic characteristics of the students. In the study, the relationship between the contact barriers of university students and their feelings of guilt and shame was analyzed with the Pearson correlation method. Whether the contact barriers, guilt and embarrasment levels of the students differed significantly according to their gender was analyzed with the t-test. Whether the contact barriers, guilt and embarrasment levels of the students differ significantly according to grade level and number of sibling was analyzed with the one-way Anova test. According to the findings of the study a low level significant relationship between guilt and full contact and dependent contact; However, no significant relationship was found between guilt and contact and post-contact. There was a significant low-level relationship between shame and contact, full contact and dependent contact. No significant relationship was found between shame and postcontact. It was found that contact and post-contact levels differ according to gender, and dependent contact and full contact did not make a significant difference accordingto gender. It was found that the feelings of guilt and shame differ significantly according to gender. While the levels of contact, full contact and postcontact differ significantly according to the class level, it was found that dependent contact did not. It was found that the sense of guilt did not differ according to the class level, but the feeling of shame did differ significantly. Ġt was found that contact barriers and feelings of guilt and shame did not differ significantly according to the number of siblings. The findings were discussed and suggestions were made to those who will work on similar issues in the field.