Sağlık çalışanlarında tükenmişlik sendromu ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide presenteizmin etkisi
The effect of presentism on the relationship between burnout syndrome and life satisfaction in healthcare workers
  1. Tez No: 678323
  2. Yazar: YASEMİN SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: presenteizm, tükenmişlik, yaşam doyumu, ruh sağlığı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu ve yaşam doyumu düzeylerinin presentezimin ve alt boyutları ile anlamlı bir ilişkisinin olup olmadığını analiz etmektir. Bu araştırmadaki örneklem sayısı 58'kadın ve 58 erkek toplam 116 kişidir. Çalışmada anket-veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla hazırlanan ankette Sosyo-demografik Veri Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Yaşam Doyum Ölçeği, Presenteizm Ölçeği yer almaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular, sağlık çalışanlarının presenteizm düzeyleri ile en yüksek seviyede ilişkili değişkenin duygusal tükenmişlik olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte demografik özelliklerin presenteizm ve alt boyutlarına etkisi açısından bakıldığında eğitim durumunun artması presenteizm ve işi tamamlama tutumlarının artmasına etki etmektedir. Eğitim durumu ve iş yerinde sorunlar olduğunda yeterli çözümler üretilmesi presenteizm üzerindeki değişimin %29,2'sini açıklamaktadır. Eğitim durumu işi tamamlama üzerindeki değişimin %24,4'ünü açıklamaktadır. İş yerinde sorunlar olduğunda yeterli çözümler üretildiğini düşünme değişkeni ise dikkat dağıtıcıdan kaçınma boyutundaki değişimin %20,4'sini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The am of this study is to analyze whether there is a significant relationship between burnout syndrome and life satisfaction levels of healthcare workers with presentezim and its sub-dimensions. In addition, it is to examine the effect of socio-demographic characteristics of the participants on presentism and its sub-dimensions. The sample size in this study is 58 women and 58 men, totally 116 people. Questionnaire-data collection method was used in the study. The questionnaire prepared for this purpose included Sociodemographic data form, Maslach Burnout Scale, Life Satisfaction Scale, Presenteism Scale. The findings obtained from the study showed that the variable most associated with the presentismism levels of healthcare professionals was emotional burnout. On the other hand, considering the effect of demographic characteristics on presentism and its sub-dimensions, the increase in educational status affects the increase of presentism and job completion attitudes. Sufficient solutions are produced when there are problems in the workplace and education level explains 29.2% of the change on presentism. Education status explains 24.4% of the change on job completion. The variable of thinking that adequate solutions are produced when there are problems in the workplace explains 20.4% of the change in the dimension of avoiding distractions. Key Word: presenteism, burnout, life satisfaction, mental healt