Okul öncesi öğretmenlerine göre 36-72 aylık çocukların saldırganlık yönelimlerinin incelenmesi
Investigation of aggression tendencies of 36-72 month old children according to preschool teachers
- Tez No: 678380
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ARCAGÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Saldırganlık, İlişkisel Saldırganlık, Okul Öncesi Dönem, Physical Aggression, Preschool Period, Relational Aggression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı 36-72 aylık çocukların saldırganlık yönelimlerinin incelenmesidir. Araştırma, karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın nicel aşamasının evreni 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Gaziantep il merkezine bağlı resmi anaokulu ve ana sınıfında öğrenim gören 36-72 aylık çocuklardan oluşmuştur. Nicel aşamasının örneklemini ise bu okullardaki okul öncesi eğitimi alan 189 (%48,5) kız ve 201 (%51,5) erkek olmak üzere toplam 390 çocuk oluşturmuştur. Araştırmanın nitel boyutunun çalışma grubunu Gaziantep il merkezine bağlı anaokulu ve ana sınıflarında öğretmenlik yapan 10 kadın 10 erkek toplam 20 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kan, Kaynak ve Kurtulmuş (2016) tarafından geliştirilen“36-72 Aylık Çocuklara Yönelik Saldırganlık Yönelim Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Saldırganlık Görüşme Formu”kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen nitel verilerin çözümlenmesi betimsel analiz yaklaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda 36-72 aylık çocukların saldırganlık düzeylerinde yaş değişkenine göre anlamlı fark görülmemiştir. Ancak kendine yönelik saldırganlık alt boyutunda anlamlı fark görülmüştür. 36-50 aylık çocukların 61-65 aylık çocuklardan daha yüksek düzeyde kendilerine yönelik saldırganlık sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bununla beraber 36-72 aylık çocukların saldırganlık düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Erkek çocukların kız çocuklara oranla daha yüksek düzeyde fiziksel, kendilerine ve nesnelere/eşyalara yönelik saldırganlık sergiledikleri belirlenmiştir. 36-72 aylık çocukların ilişkisel saldırganlık düzeylerinde ise cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılaşma olmadığı sonucuna da ulaşılmıştır. Bu araştırmada 36-72 aylık çocukların yaş ve cinsiyet değişkenlerinin saldırganlık düzeylerine etkisi incelenmiştir. Gelecek araştırmalara ise farklı değişkenlerle (ebeveyn tutumları/okuryazarlık durumu, sosyoekonomik düzey, kardeş sayısı) saldırganlık davranışının ilişkisinin incelenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the aggression orientations of children aged 36-72 months. The research was conducted using a paralel pattern that converges from mixed method patterns. The universe of the quantitative phase of the research consisted of 36-72 months old children studying in the official kindergarten and kindergarten in Gaziantep city center in the 2020-2021 academic year. The sample of the quantitative stage consisted of a total of 390 children, 189 (%48,5) girls and 201 (%51,5) boys, who received preschool education in these schools. The study group of the qualitative dimension of the research consisted of 20 teachers, 10 women and 10 men, who teach in kindergartens and nursery classes in Gaziantep city center. The“Aggression Orientation Scale for Children 36-72 Months”developed by Kan, Kaynak and Kurtulmuş (2016) and the“Aggression Interview Form”developed by the researcher were used as data collection tools in the study. SPSS package program was used to analyze quantitative data. Analysis of the qualitative data obtained as a result of the interviews was carried out using a descriptive analysis approach. As a result of the study, there was no significant difference in the level of aggression of children aged 36-72 months according to the age variable. However, a significant difference was observed in the sub-dimension of self-aggression. It was concluded that children aged 36-50 months exhibited behaviours higher levels of self-aggression than children aged 61-65 months. In addition of this, it was observed that the aggression levels of 36-72 months-old children differed significantly according to gender. It has been determined that boys exhibit higher levels of physical aggression towards themselves and objects/things than girls. It was also concluded that there was no significant difference in relational aggression levels of 36-72 months-old children by gender. In this study, the effects of age and gender variables on aggression levels of 36-72 months old children were investigated. It is suggested that future research should examine the relationship between different variables (parental attitudes/literacy status, socioeconomic level, number of siblings) and aggression behavior.