Yeşil iş kavramı: Nitel bir araştırma
Green jobs: A qualitative research
  1. Tez No: 678442
  2. Yazar: FİLİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ZEYNEP DÜREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainable Development, Climate Change, Green Economy, Green Jobs, Green Collar Workers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 376
Özet
İnsan faaliyetlerinin doğaya olan etkisi artmakta ve doğa bu etkiyi karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu noktada, sürdürülebilir gelişme genel kabul görmüş kalkınma olgusuna yeni bir boyut niteliği kazandırmaktadır. Sürdürülebilir gelişme, yeşil ekonomi modelini ifade etmektedir. Yeşil ekonomi de, doğa ile uyumlu bir ekonomik yapıyı içeren bir modeli içermektedir. Yeşil ekonomik model, yeşil işler adı verilen yeni istihdam alanlarının da ortaya çıkacağını göstermektedir. Bu amaçla, birçok ülke fosil enerji yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması suretiyle enerji üretmeyi politika olarak belirlemiştir. Ülkemizde de, çevreye duyarlı politika ve uygulamaların gelişmesi, yeşil iş potansiyelini artırmaktadır. Bu bağlamda, bu tez çalışmasında, yeşil işler, hem sektörel hem de kavramsal boyutta incelenmiş, örnek olarak seçilen yenilenebilir enerji alanındaki yeşil işlerin gelişimi değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında, yeşil ekonomi ve yeşil işler açısından önemli bir faktör olan rüzgar enerjisi kavramı üzerinde durulmuş ve bu bağlamda Türkiye'de rüzgar enerjisinin mevcut durumu incelenmiştir. Araştırma örneği olarak, yeşil işlerde faaliyet gösteren A işletmesi seçilmiştir. Nitel araştırmanın yapıldığı uygulamada, seçilen işletme yöneticileri ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerin yanı sıra doküman ve yerinde gözlem yöntemleri de kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, A işletmesinin ülkemizin sürdürülebilir büyümesine doğrudan katkı sağlamak hedefiyle hareket ettiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kavramlar: Sürdürülebilir Gelişme, İklim Değişikliği, Yeşil Ekonomi, Yeşil İşler, Yeşil Yakalı Çalışanlar
Özet (Çeviri)
Impact of the activities of people is increasing and nature becomes more insufficient to meet it. At this point, sustainable development have brought a new dimension to the notion of development. Sustainable development implies an economic model in the form of green economy. Green economy is a model which is in a harmony with nature within the economic structure. Green economy model also suggests that new areas of employment called green jobs will emerge. For this purpose, many countries decided to fulfill energy production by using renewable energy sources instead of fossil fuel. In our country, the increasing environment friendly policies and implementations could increase the potential for green joobs. In this regard, the conceptual and sectoral examination of green jobs, evaluation of the situation of green jobs generated in the field of renewable energy were undertaken. Focused on the wind energy concept which is an important factor for green economy and green jobs in the context of the study and in this regard examined the current situation of wind energy in Turkey. A, which active green jobs, has been chosen as the research subject. Qualititive research method has been preferred and interviews were conducted with A's executives, also document and observation. As a result of the research, is concluded that our country acts with the aim of contributing directly to its sustainable growth.