Hz. Ebubekir'in Ridde olaylarıyla mücadelesinin İslamiyet'in yayılmasına etkisi
The Effect of Abu Bakr's Struggle Against the Ridda Incidents on the Spread of Islam
- Tez No: 678444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZİYA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Ebû Bekir, Ridde Olayları, İslamlaşma, Peygamberlik iddiasında bulunan yalancılar, Abu Bakr, Ridde Events, İslamisation, liars who claim to be a prophet
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İslam tarihinin en önemli dönemlerinden biri şüphesiz ki ilk halife Hz. Ebû Bekir dönemidir. Hz. Ebû Bekir, İslamiyet öncesi dönemde Hz. Peygamber'in en yakın arkadaşıydı. İslamiyet'i kabul ettikten sonra hem malıyla hem canıyla İslam davası uğruna her zaman Hz. Peygamberin yanında yer almıştır. Hz. Ebû Bekir, Hz. Peygamberin vefatıyla dağılan İslam birliğini yaklaşık iki buçuk yıllık halifeliği sürecinde sağlam temeller üzerinde oturtmayı başarmıştır. Halifenin seçimi ve biat etme konusunda Müslümanlar neredeyse bölünme noktasına gelmişti. Hz. Ebû Bekir İslamiyet'i bütün benliğiyle sahiplenmesi, yapıcı tutumu ve sergilediği yönetim anlayışı neticesinde bütün ayrılıkları ortadan kaldırmayı başarmıştır. Hz. Muhammed'in (s.a.v) ölümüne sebep olan hastalığa yakalanması ve akabinde vefat etmesini fırsat bilen Esved el-Ansi, Müseylimetü'l-kezzâb, Secâh ve Tuleyha gibi bazı yalancılar, Peygamberlik iddiasıyla ortaya çıkmıştı. Bununla beraber Arap Yarımadası'nın Mekke, Medine ve Taif dışında kalan bütün kabileleri, zekât vermek istemediklerini dile getirerek İslamiyet'ten yüz çevirmişti. Hz. Ebû Bekir, Peygamberlik iddiasıyla ortaya çıkan, zekât vermek istemeyen, İslam Dini'ni tahrif etmek isteyen bu kabilelere karşı, istikrarlı bir şekilde mücadele ederek dağılmaya yüz tutmuş İslam ümmetinin birliğini sağlamayı başarmıştır. Hz. Ebû Bekir, halifelik süreci boyunca izlediği siyaset, gelişme döneminde olan İslam toplumunu korumayı hedefleyen bir siyasetti. Halifeliği esnasında devlet yönetiminde aldığı isabetli kararlar neticesinde kendisinden sonraki devlet başkanlarına örnek teşkil etmiştir. Bu çalışmamızda Hz. Ebû Bekir'in şahsiyeti, ridde olaylarıyla mücadelesi ve bu mücadele sonucunda İslamiyet'in yayılmasına etkisi üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important periods in the history of Islam is undoubtedly the first caliph, Abu Bakr period. Abu Bakr was the best friend of the Prophet in the pre-Islamic period. After accepting Islam, he always stood by the Prophet for the sake of Islam both with his property and his life. Abu Bakr succeeded in establishing the Islamic Union, which was disbanded by the death of the Prophet, on a solid foundation during the period of his caliphate of nearly two and a half years. Muslims almost came to the point of division when it comes to the selection and allegiance of the caliph. Abu Bakr succeeded in eliminating all the differences as a result of his full ownership of Islam, his constructive attitude and his understanding of management. Some liars, such as Esved al-Ansi, Müseylimetü'l-kezzâb, Secah and Tuleyha, who took advantage of the illness that caused the death of the Prophet Muhammad (pbuh), and his subsequent death, emerged with the claim of prophethood. However, all the tribes of the Arabian Peninsula, except for Mecca, Medina and Taif, turned away from Islam by expressing that they did not want to give zakat. Abu Bakr held together the Islamic ummah, which was about to disintegrate, by constantly fighting against these tribes, who emerged with the claim of prophethood, did not want to give zakat and wanted to falsify the religion of Islam. The policy that Abu Bakr followed during his caliphate was a policy aimed at protecting the Islamic society, which was in its development period. As a result of the correct decisions he took in the state administration during his caliphate, he set an example for the next heads of state. In this study, we will focus on the personality of Abu Bakr, his struggle with the incidents of ridde and his effect on the spread of Islam as a result of this struggle.