İntiharı önlemede inanç faktörü
Faith factor in preventing suicide
  1. Tez No: 678445
  2. Yazar: MÜRÜVVET DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, İntiharın Nedenleri, İnanç, Ahiret, Aile, Sabır ve Peygamber Kıssaları, Suicide, Causes of suicide, Faith, Hereafter, Family, Patience and Prophet Stories
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünyaya insanlık makamında gönderilmesi, insana verilen en büyük nimettir. Bazı insanlar kendisine atfedilen bu değeri hiçe sayarak eceli gelmeden kendi varlığını intihar ederek ortadan kaldırmak istemektedir. Her yıl yükselme grafiği gösteren bu eylem, insanlık için ciddi bir problem olarak gözükmektedir. Neden önlenememektedir, intiharın arkasındaki asıl problemler nelerdir? Tezin ana konusu, intiharı önlemede inanç faktörünün etkisini incelemektir. Amacımız, insanları intihara sürükleyen“depresyon, aile içi şiddet, madde kullanımı”vb. nedenlerinin arka planında yer alan problemlerin ana sebebin, aslında inanç eksikliğinden kaynaklandığına, intiharın önlenmesinde en etkili yöntemin kişinin inancındaki eksikliklerin giderilmesi ile olacağına ve dini inancın intihar kararı üzerindeki etkisine dikkat çekmektir. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi (Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi) öğrencileri ile yüz yüze yapılan ankete 1123 öğrenci katılmıştır. Ankete katılım sağlayan bireylerin %55 kadın, %44,9 erkek ve %0,1 diğer cinsiyet grubuna aittir. Yapılan anket çalışmasında, Ahiretin varlığına ve hesaba çekileceğine inanan, yaşanılan acılara, felaketlere sabrettiğinde mükafatın Ahirette verileceğini düşünen, namaz kılıp dua eden, Kur'ân'daki Peygamber kıssalarını okuyan kişilerin, bir problem veya sıkıntı ile karşılaştığında; yaşadığı problem ve sıkıntıların geçeceğini düşünerek intihar etmeyeceği bilgisine ulaşılmıştır. İntihar etmenin yanlış bir eylem olduğunu, her ne yaşarsa yaşasın intihar etmeyeceğini; çünkü Allah'ın kendisine yardım edeceğine kişiler inanmaktadır. Bu sonuçlar inancın intihar üzerindeki etkisini göstermektedir. İntihara teşebbüs eylemi gerçekleştiren kişinin tedavi sürecinde, kişinin inanç boyutunun yok sayıldığı, sadece ilaçlar ile problemlemin çözümüne gidildiği bilinmektedir. Sadece ilaç tedavisinin eksik olduğunu bu konuda madde bağımlılı ile mücadele de uygulanan multidisipliner bir çalışma sisteminin intihar konusu içinde uygulanmasının intihar vakalarını düşürmede etkili olacağı belirtilmiştir. Tez çalışmasında nicel ve nitel yöntemler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The greatest blessing given to humanity is that humankind has been sent to world with appreciation. By disregarding this value attributed to them, some people want to end their existence by committing suicide. This actions shows an increasing trend every year that is why it seems like a serious problem for humanity. Why can not it be prevented, what is the main reason behind it? Staple topic of thesis is observing the effect of belief factor to prevent suicide. Our aim is to draw attention to the main reason behind „depression, domestic violence and substance use‟ that lead to people suicide is actually due to lack of religious belief, the impact of religous belief on suicide decision by eliminating lack of knowledge in one‟s belief, which is the most effective method to prevent suicide and impact of religious belief on suicide decision. In this study, 1123 students at Erciyes University from different faculties such as Aerospace Sciences, Law, Communication, Education, Theology and Economics and Administrative Sciences participated to face to face Survey. 55% of the students participating in the Survey are female, 44,9% are male and one person is bisexual. In the survey, students who believe in existence of hereafter and being reckoned there, reward will be given in case they endure their suffering and misfortune, pray and read stories about prophets in Quran, would not suicide thinking that their problems and troubles would disappear. They believe that Allah will help them that is why they think that suicide is not good way and no matter what they would not suicide. These results show effect of religious belief on preventing suicide. It is known that the treatment of people who attempt suicide, in which the religious belief of person is ignored, is applied only with drugs. It was stated that simply drug treatment would not be enough and applying multidisciplinary working system used in fighting against substance addiction would be more effective to reduce suicide attempts. Quantitive and qualitive methods were used in the thesis stud.