Dijital teknoloji/kültür ve feminizm bağlamında sosyal ağlarda kadın sorununun temsili: Twitter üzerine bir inceleme
The representation of women's issues on social networks in the context of digital technology / culture and feminism: A study on Twitter
- Tez No: 678468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ELGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: feminizm, sosyal ağlar, toplumsal cinsiyet, Twitter, hashtag (#), feminism, social networks, gender, Twitter, hashtag (#)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma, 8 Mart haftası boyunca Türkçe Twitter'da ilk kez 2003 yılında başlayıp her yıl düzenli olarak tekrarlanan Feminist Gece Yürüyüşü için açılan #feministgeceyürüyüşü hashtag'inin kullanım amaçları ve bu etiket ile 2020 senesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günününde içeriklerinin eleştirel bir analizini yapmayı amaçlamıştır. Araştırmanın ilk bölümü, kadın hareketinin Batı'da ilk ortaya çıkışından itibaren tarihi hakkında genel bilgi vererek birinci, ikinci, üçüncü ve dijital/siber feminizmi de içeren dördüncü dalga feminizme kadar geçen sürede hem Türkiye'de hem dünyanın geri kalanında kadınlar cephesinde gerçekleşen gelişmeler ve ilgili alanyazın özetlenmektedir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise dijital kültür ve sosyal ağların tarihi ile ilgili artalan bilgisi verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise araştırma konusuna uygun olarak gönderilerin sınırlandırılabilmesi amacıyla, 2020 senesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü içine alan 24 saatlik zaman diliminde kullanılan popüler konu etiketleri arasından #feministgeceyürüyüşü konu etiketi ile paylaşılan Türkçe gönderi içerikleri nitel ve nicel veri analizinde kullanılan MAXQDA adlı yazılım kullanılarak derlenmiş ve incelenmiştir. Bu konu etiketinin seçilmesinde paylaşılan içeriklerin bu Araştırmanın konusu ile ilgili nitel ve nicel inceleme yapılmasına elverişli zenginlikte ve çeşitlilikte olması rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to make a critical analysis of the usage and content of the Turkish tweets using the popular hashtag #feministgeceyürüyüşü (feministnightwalk) published during March 8, 2020 referring to the Annual Feminist Night Walk which first started on 2003. The first part of the dissertation provides an overview of and reviews the existing literature on women's movement since its emergence in the Western countries, providing a detailed analysis of the first second, third, and the fourth wave of feminism including digital/cyberfeminism both in Turkey and the rest of the world. In accordance with the research question, the second part of the dissertation compiles and analyzes Turkish tweets shared publicly in the 24-hour period covering the 8 March International Women's Day in 2020 with the popular hashtag #feministgeceyürüyüşü (feministnightwalk) using the qualitative and quantitative data analysis software MAXQDA. This hashtag was chosen as the tweets shared with this hashtag had the depth and variety to allow the qualitative and quantitative analyses needed for the purposes of this research.