Akıllı gelişen şehir: Eko Atlantik şehir projesine yerel duyarlı, bağlam uygun ve sürekli gelişen bir yaklaşım
Smart developing city: A locally responsive, context appropriate, and constantly evolving approach to the Eko Atlantic project
- Tez No: 678471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehirler, Akıllı Gelişen Şehir, Yerel Olarak Duyarlı, Bağlama Uygun, Sürekli Gelişen, Smart Cities, Smart Developing City, Locally Responsive, Context Appropriate, Constantly Evolving
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Büyüme, sorunları doğurur; ve bu hiçbir yerde gelişmekte olan şehirlerdekinden daha tipik değildir. Dünyanın en büyük on şehrinden sekizi 180 milyondan fazla nüfusa sahip gelişmekte olan şehirlerdir. Her haftada 3 milyon daha fazla insan bu şehirlere göç ederken, bu şehirlerdeki sınırlı kentsel alanlar için zorluklar yaratan yoğun bir insan topluluğu vardır. Kentsel çürüme, gelişigüzel gelişme ve harap olmuş altyapı üzerindeki artan baskı, gelişmekte olan şehirleri az gelişmiş durumda tutan zorluklardan sadece birkaçıdır. Ancak bu çökmekte olan büyüme ve artan nüfus etrafında şehirler inşa etmek şimdiye kadarki en büyük zorluk olabilirdır. En büyük engellerden biri, yerel olarak duyarlı ve sürdürülebilir kentsel gelişim biçimlerinin olmamasıdır. Gelişmekte olan şehirlerin kalkınma deneyimi, kentsel zorluklara olağan şekilde yanıt verme eğilimi gösterme eğilimindedir, yani altyapının gelişmiş şehirlerden kopyalanarak genişletilmesi veya büyütülmesi. Bu çalışma, gelişmekte olan şehirlerin, gelişmiş şehirlerden büyük ölçüde farklı olan oldukça benzersiz bir kentsel ekosistemlere sahip olduğuna ve mevcut yaklaşımın, sömürge sonrası zamanlardan beri gerçek bir gelişme olmaksızın büyük ölçüde ters etki yarattığına inanmaktadır. Bunun nedeni, Batı'dan kentsel teknolojilerin transferinin uygulanabilirlik, uyumluluk ve alaka düzeyinden ziyade estetiğe odaklanma eğiliminde olmasıdır. Gelişmekte olan şehirlerde kentsel gelişim için yeni bir yol ihtiyacına yanıt vermek, akıllı gelişen şehir modelidir. Model, gelişmekte olan bir şehrin kendine özgü doğasına uyması için genel akıllı şehirler konseptinin yeniden değerlendirilmesi ve yerelleştirilmesidir. Bu çalışma, akıllı gelişen bir şehrin temelini belirleyerek, planlamacıların ve geliştiricilerin aynı şekilde mevcut geliştirme girişimlerini yeniden keşfedebileceklerini ummaktadır. Gelişmiş dünyanın replikasyonu olan şehirler inşa etmekten, yerel olarak duyarlı, bağlamsal ve sürekli gelişen şehirlere doğru bir değişim olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Growth begets problems, and nowhere is this more typified than in developing cities. Eight out of ten of the world's ten largest cities are developing cities with a combine population of over 180 million people. With 3 million more people migrating to these cities weekly, there is a dense agglomeration of people that creates challenges for the finite urban spaces in these cities. Mounting pressure on dilapidated infrastructure, haphazard development, and urban decadence are just some of the challenges that are keeping developing cities underdeveloped. But building cities around this decadent growth and the increasing population, may be the biggest challenge yet. One major hinderance is the lack of locally responsive and sustainable forms of urban development. The development experience of developing cities shows a tendency to respond to urban challenges in the usual way, i.e., the expansion or augmentation of infrastructure by copying them from developed cities. This study believes that developing cities have a rather unique urban ecosystems that widely differs from those of developed cities, and the current approach has largely been counterproductive with no real development since post-colonial times. This is because the transfer of urban technologies from the West tend to focus on aesthetics rather than on practicability, compatibility, and relevance. Responding to this need for a new way to urban development in developing cities, is the smart developing city model. The model is a reevaluation and localization of the generic smart cities' concept to suit the peculiar nature of a developing city. The study hopes that, by typifying the underlining basis for a smart developing city, planners and developers alike can reinvent current development initiatives from one that is a juxtaposition from the developed world, into none that is locally responsive, context appropriate, and constantly evolving.