Şebnem İşigüzel'in beş romanı üzerine inceleme
Examine the five novels of Şebnem İşigüzel
  1. Tez No: 678470
  2. Yazar: İPEK SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÖZHER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şebnem İşigüzel, yapı, tema, kadın, metin çözümleme, Şebnem İşigüzel, construction, theme, woman, text analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Şebnem İşigüzel, hikâyeleri, romanları ve denemeleri ile edebiyat dünyasına önemli katkılar sağlayan bir yazardır. İşigüzel, eserlerinde aile ve toplumda görmezden gelinen kötülüklere karşı başkaldırı gayreti içindendir. Bu çalışma, Sarmaşık (2002), Çöplük (2004), Kirpiklerimin Gölgesi (2010), Gözyaşı Konağı Ada, 1876 (2016), İyilik (2019) adlı romanlar üzerinden yazarın değişen zamanabağlı değişmeyen kadının var olma sıkıntısını açıklamayı amaçlar. Çalışmanın gayretine uygun olarak bu eserleri sanatçının romancılık anlayışında çokça vurguladığı kadının yabancılaşma ve yalnızlık sorununu göz önünde bulundurarak yapı ve tema temel alınarak incelenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmada öncelikle yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserlerinin listesi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise romanlar, kronolojik sıraya göre yapı ve tema bakımından ele alınmıştır. Romanların yapısı: eserin kimliği, isim içerik ilişkisi, olay örgüsü, zaman, mekân, şahıs kadrosu, bakış açısı ve anlatıcı başlıkları altında; romanların temalarını ise yabancılaşma, yalnızlık, şiddet ve tecavüz, ben bilinci, özgürlük, sevgi başlıkları altında değerlendirilmiştir. Üçüncü veson bölümde, beş romanın ortak vurgusu olan, kadının çocukluktan yaşlılığa uzanan yaşam öyküsünde öteki olarak görülme sıkıntısına dair çıkarımların ana hatları çizilmiştir. Çalışmanın sonuna da kaynakça eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Şebnem Isgüzel is a writer who has made important contributions to the literary world with his stories, novels and essays. Işigüzel, in his works, strives to rebel against the evils ignored in the family and society This study aims to explain the author's problem of existence of an unchanging woman depending on the changing time, through the novels Sarmaşık (2002), Çöplük (2004) Kirpiklerimin Gölgesi (2010), Gözyaşı Konağı Ada, 1876 (2016), İyilik (2019). In accordance with the effort of the study, we examined these works on the basis of structure and theme, taking into account the problem of alienation and loneliness of women, which the artist emphasized a lot in his understanding of novelism. In the work consisting of three parts, we first gave information about the life of the author, his literary personality and the list of his works. In the second part, we discussed the novels in chronological order in terms of structure and theme. The structure of the novels: under the titles of the work's identity, name-content relationship, plot, time, place, cast, point of view and narrator; We evaluated the themes of the novels under the headings of alienation, loneliness, violence and rape, self-consciousness, freedom, and love. In the third and final chapter, we outlined the implications of the problem of being seen as the other in the life story of women from childhood to old age, which is the common emphasis of the five novels. We have added a bibliography at the end of the study.