İmalat sanayiinde endüstri 4.0 uygulamalarının kullanılma zorluklarının değerlendirilmesine bulanık mantık yaklaşımı
A fuzzy logic aprroach to the assessment of the challenges of using industry 4.0 applications in the manufacturing industry
  1. Tez No: 678479
  2. Yazar: FEYZA GÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÖLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, tedarik zinciri yönetimi, sürdürülebilirlik, bulanık çok kriterli karar verme, Industry 4.0, supply chain management, sustainability, fuzzy multi-criteria desicion making
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Endüstri 4.0, imalat sanayiinde sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminin sağlanması için gerekli olan ve aynı zamanda tasarım, üretim, teslimat gibi üretim süreçlerini dönüştürerek tüm üretim sistemini etkileyen yeni bir kavramdır. Bu çalışmada, Endüstri 4.0 uygulamalarındaki temel zorlukları tanımlanmak ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde gelişmekte olan şirketlerin sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminde Endüstri 4.0 uygulamalarında karşılaştıkları zorluğu ölçen değeri tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla tespit edilen 25 temel zorluk, Google Forms'ta oluşturulan anket formu ile KOSB firmalarından gelen 53 cevapla analiz edilmiştir. Açıklayıcı faktör analizi ile firmalardan alınan verilerin güvenilirliği onaylandıktan sonra, konu ile ilgili uzmanların görüşleri literatür araştırması ile desteklenerek zorluklar ilgili dört boyuta ayrılmıştır. Sonrasında Endüstri 4.0 uygulamalarındaki zorlukları nicel olarak değerlendirebilmek için iki seviyeli bir modelden oluşan bir çerçeve sunulmuştur. Temel seviyede, ankete katılan firmalardan gelen verilere dayanan bulanık bir yapay karar oluşturulmuştur. Üst seviyede, Endüstri 4.0 uygulamalarında karşılaşılan zorlukları ölçmek için bulanık çok kriterli bir karar verme modeli kullanılmıştır. Araştırmada, firmaların Endüstri 4.0 uygulamalarında zorlanma düzeylerinin çok yüksek olduğu ve en çok örgütsel alanda zorlandıkları ortaya konulmuştur. Bu çalışma, firmaların sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi için Endüstri 4.0 uygulamalarını benimsemedeki potansiyel zorlukları ortadan kaldıracak ve yöneticiler, kuruluşlar için Endüstri 4.0 uygulamalarının yeterince anlaşılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 is a new concept that is necessary to ensure sustainable supply chain management in the manufacturing industry and also affects the entire production system by transforming production processes such as design, production and delivery. In this study, it is aimed to define the main challenges in Industry 4.0 applications and calculate the value that measures the challenges encountered in Industry 4.0 applications in sustainability supply chain management in developing companies in Kayseri Organized Industrial Zone. The 25 main challenges identified for this purpose were analyzed with 53 answers from KOIZ companies to questionnaire form created in Google Forms. After confirming the reliability of the data obtained from the companies with the Explanatory Factor Analysis, the challenges were divided into for related dimensions by supporting the opinions of the experts on the subject with the literature research. Next, a framework consisting of a two-level model is presented in order to quantitatively evaluate the challenges in Industry 4.0 applications. At the basic level, a fuzzy artificial decision was created based on data from the companies participating in the survey. At the upper level, a fuzzy multi-criteria decision-making model was used to measure the challenges in Industry 4.0 applications. In the research, it was revealed that the difficulty levels of the companies in Industry 4.0 applications are very high and the companies have the most challenges in the organizational field. This study will be useful to evaluate the challenges of Industry 4.0 implementations in manufacturing companies for a sustainable supply chain and will also provide adequate understanding of industry 4.0 for managers and organizations.