Endüstri 4.0 uygulamalarının üretim süreçlerine etkisi: Torun Bakır Alaşımları ve Tic. A.Ş. örneği
Effect of Industry 4.0 applications on production processes: The case of Torun Bakır Alaşımları ve Tic. A.Ş.
  1. Tez No: 684345
  2. Yazar: EMİNE AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Üretim Yönetimi, Yalın Süreçler, Industry 4.0, Production Management, Lean Processes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler ve uzun yıllardır devam eden küreselleşme hareketi üretim modellerine bağlı olarak hem de ülkeler arasındaki sınırların kalkmasıyla birlikte her alanda meydana gelen beklenen ya da beklenmeyen ani değişimler, üretim biçimlerine yansıdığı gibi tüketici istek ve beklentilerine de yansımaktadır. Dolayısıyla, firmalar tüketici istek ve ihtiyaçlarına anında cevap verebilmek için teknolojinin sunmuş olduğu imkânları en iyi şekilde kullanarak yaşanan değişimlere uyum sağlayabilmelidir ve bu da firmaların esnek ve çevik olması gerektiği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırmanın çıkış noktası firmaların yoğun rekabet ortamında karşılaştıkları güçlükler karşısında maliyetlerinin minimum seviyelere inmesinde ve kaliteli hizmet sunumunun sağlanmasında önemli olan Endüstri 4.0 ve Yalın Üretim, Altı Sigma gibi kavramların öneminin vurgulanmasıdır. Çalışmanın amacına uygun şekilde imalat sektörü çalışmanın evreni olarak belirlenmiştir; örneklem olarak ise imalat sanayinde faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu ve İhracatçılar Birliği sıralamasında ilk 250 firma arasında yer alan Torun Bakır Alaşımları ve Ticaret Anonim Şirketi belirlenmiştir. Çalışmada, sosyal bilimlerde araştırma tekniklerinden nitel araştırma tekniği, nitel araştırma tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak çalışmanın bulgularına ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında tercih edilen yönteme uygun olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği firmanın üst düzey yöneticileriyle yapılmıştır. Araştırma sonucunda firmanın Endüstri 4.0 ve Yalın üretim yaklaşımları ile ilgili olarak değişime ve yeniliğe açık bir firma olarak faaliyetlerini sürdürdüğü ve değişim odaklı hareket ettiği yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular literatürle uyumludur.
Özet (Çeviri)
Today the technological advances of the ongoing globalization of production and the movement for many years depending on the model, with the removal of the borders between the countries, expected or unexpected sudden changes occurring in each area of production is reflected in the forms, as reflected in the consumer demands and expectations. Therefore, companies should be able to adapt to the changes by making the best use of the opportunities offered by technology in order to respond to consumer requests and needs instantly, this leads to the fact that companies should be flexible and agile. The starting point of this research is to emphasize the importance of concepts such as Industry 4.0 and Lean Production, Six Sigma, which are important in reducing costs to minimum levels and ensuring quality service delivery in the face of difficulties faced by companies in a highly competitive environment. In accordance with the purpose of this work, the manufacturing sector was determined as the universe of the study, additionally Torun Bakır Alaşımları ve Ticaret Anonim Şirketi which is among the top 250 companies in the ranking of Turkey's 500 largest Industrial Enterprises and Exporters' Associations operating in the manufacturing industry, was determined as the universe of this pattern. The findings of the study were reached by using qualitative research technique from research techniques in social sciences, semi-structured interview technique from qualitative research techniques. As a result of the research, it was found that the company continues, activities as a company open to change and innovation in relation to Industry 4.0 and Lean production approaches and acts changeoriented. The findings obtained from the study are consistent with the literature.