Erginlikten ergenliğe kültürel aklın geriletilmesi ve içerik açısından sağ muhafazakâr kültür politikaları: İslamcı çoksatar şiir örneği
From the maturity to adolesence downgrading cultural mind and rightist conservative culture policies in terms of content: The case of Islamist bestseller poetry
  1. Tez No: 678494
  2. Yazar: OĞUZ SELİM KOBAZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, İslamcı şiir, İslamcı çoksatar şiir, kültür, popüler kültür, Poetry, Islamist poetry, Islamist bestseller poetry, culture, popular culture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 391
Özet
Muhafazakâr politikaların kültürel alana yansıması, muhafazakâr tandanslı bir edebiyat anlayışının doğmasına ön ayak olmuştur. Bilhassa 2010'lardan itibaren geniş kitleler tarafından alıcı bulan şiir, roman, kişisel gelişim vb. türlerini kapsayan ürünlerin yoğun olarak piyasaya sürüldüğü gözlemlenmiştir. Bu bağlamda söz konusu tavrın etkisini taşıyan yeni bir şiir anlayışının da belirdiğini söyleyebilmek mümkündür. Bilhassa bu şiirlerin İslam tasavvufuyla ilgili kavramlarla oluşturulması; diğer bir ifadeyle tasavvufî kavramların bu şiirlerde sıklıkla kullanılması dikkat çekicidir. Bu bağlamda tasavvufi kavramlarla oluşturulan şiir kitaplarının sayısı da oldukça artmıştır. Sosyal medya ve profesyonel pazarlama stratejilerinin de etkisiyle bu şiirler pek çok sayıdaki okura ulaştırılmış ve“çoksatar İslamcı şiir”kavramı ortaya çıkmıştır.“Erginlikten Ergenliğe Kültürel Aklın Geriletilmesi ve İçerik Açısından Sağ Muhafazakâr Kültür Politikaları: İslamcı Çoksatar Şiir Örneği”başlığını taşıyan bu tez çalışmasında, geniş kitleler tarafından rağbet edilen çoksatar popüler İslâmcı şiirin Türkiye'deki ergin İslamcı şiir geleneğiyle bir ilgisi bulunmadığı varsayımını sınamak amaçlanmaktadır. Bu anlamda popüler ve çoksatar İslamcı şiirin, Türkiye'deki bu geleneği temsil yeteneğinden yoksun olduğu, din istismarına varan çarpık bir şiir anlayışını temsil ettiği, dahası estetik ve sanatsal açıdan da yetersiz olduğu serimlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The reflection of conservative policies on the cultural field led to the emergence of a conservative understanding of literature. Observations reveal that especially since the 2010s, products including poems, novels, personal development, etc. have been intensively introduced to the market. In this context, it is possible to indicate that a new understanding of poetry has emerged bearing the effect of this attitude. It is striking that these poems are specially created with concepts related to Islamic mysticism, in other words, mystical concepts of Islam are frequently used in these poems. In this regard, the number of poetry books created with mystical concepts of Islam has also increased considerably. With the influence of social media and professional marketing strategies, these poems were delivered to many readers and the concept of“bestselling Islamist poetry”emerged. This thesis, which is entitled“From the maturity to adolesence downgrading cultural mind and Rightist Conservative culture policies in terms of content: The Case of Islamist Bestseller Poetry”, aims to test the assumption that the bestselling popular Islamic poetry demanded by the masses has nothing to do with the mature Islamist poetry tradition in Turkey. In this sense, the thesis will try to expose that the popular and bestselling Islamic poetry cannot represent this tradition in Turkey, represents a distorted understanding of poetry up to the abuse of religion, and is inadequate in aesthetic and artistic terms.