Ergenlikten menstruasyona bakışın sosyolojik analizi
Sociological analysis of adolescence view of menstruation
- Tez No: 274465
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLIN DİKMEN ÖZARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Tabu, Beden, Ergenlik, Âdet Kanaması, Woman, Taboo, Body, Adolescence, Menstruation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Âdet kanaması (menstruasyon), ergenlik döneminin geç belirtisi olarak, genç kızların, her ay yaşamaya başladığı fizyolojik bir süreçtir. Ortalama olarak bir kadın, yaşamında üçyüz- beşyüz kez âdet kanaması görmektedir.Kadın bedeninin doğal bir işlevi olan menstruasyon, aynı zamanda doğurma yetisinin göstergesidir. Bu süreç, fizyolojik bir nitelik taşıdığı kadar kültürel bir olgudur. Âdet kanaması, birçok kültürde kirli olarak değerlendirildiği gibi, âdet gören kadın da, hasta olarak etiketlendirilip kamu hayatından dışlanmaktadır.Menstruasyona ilişkin oluşan, olumsuz yaklaşımlar, gelenekler aracılığıyla günümüze kadar gelmiştir. Kadının, toplumsal alanda var olmasının engelleyici unsurlardan biri olarak, kendi biyolojik yapısından kaynaklanan, âdet kanamasını ve bedenlerini, günümüzde, genç kızlar tarafından nasıl anlamlandırıldığı, bu anlamlandırmadaki kültürel dinamikleri tespit edebilmek amacıyla Beşiktaş Anadolu Lisesi'nde eğitim görmekte olan toplam 20 kız öğrenciyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma sonuçlarına göre, menstruasyona ilişkin kimi olumsuz değerlendirmelerin devam ettiği ve bu yaşanılan sürecin sorgulanmadığı tespit edilmiştir. Âdet kanamasına ilişkin genç kızlarda görülen çelişkili bazı tutumların temelinde, konunu tabu niteliği ve beraberinde olan gizleme kültürünün etkisi bulunmaktadır.Fizyolojik bir süreç olan menstruasyonun üzerindeki asılsız, olumsuz değerlendirmelerin ortadan kalkması beraberinde kadına ilişkin yaklaşımların da yeni baştan oluşmasını sağlayacaktır. Kadının kamu hayatında varolmasına engel olan, âdet kanamasına ilişkin olumsuz yaklaşımlar ancak konuyla ilgili objektif bilginin üretilmesi ve yeni nesillere aktarılmasıyla ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi ile mümkün olabileceği açıktır. Çözümü sağlayacak olan, değer yargısı taşımayan bir eğitimdir. Bu kadının ataerkil sistem de baskılardan kurtuluşunu hazırlayacak yollardan biridir.
Özet (Çeviri)
Menstruation that young girls begin to experience each month as a late sign of adolescence is a physiological process. On an average a woman menstruates three or five hundred times during her life.Menstruation is a normal function of a woman?s body as well as a symbol of maturation and fertility. This process is a cultural phenomenon rather than a physiological one. As menstruation has been perceived as dirty and bleeding woman is labelled as sick in many cultures menstruating woman is excluded from social life.Negative attitudes about menstruation continue through traditions till our time. In order to understand the perception of menstruation and body by young girls and the cultural factors affecting this perception face to face interview with twenty young girls training in Besiktas Anatolian High school was achieved. According to the findings of that research it can be observed that some of the negative attitudes and approaches about menstruation still continue and are not questioned. The taboo character of the subject and the effect of the secretion custom lie under the contradictive attitudes of young girls about menstruation.To eliminate the negative assessments on menstruation can obtain the reformation of approaches and attitudes about woman. It is clear that these negative assessments can eliminate by producing objective information about the issue and transfer that knowledge to new generations and raising the awareness of the public. An education system free from all types of value judgement can serve to the liberation of women from the suppression of the patriarchal system.