Resim sanatında şiddet, acı ve işkence teması
Themes of violence, pain and torture in the art of painting
- Tez No: 678528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL AKDAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Acı, İşkence, Violence, Pain, Torture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yaradılıştan günümüze acı, şiddet, işkece kavramları insanoğlunun doğasında hep varolmuş ve olmaktadır. Sosyal-toplumsal, dinsel, bireysel olarak farklı disiplinler arası insanlığı hedef alan acı, şiddet, işkence unsurları, kelime anlamı olarak farklı olsalar dahi birbirinden beslenir nitelikte kavramlardır. Şiddet ve acı unsurlarının en temel kaynağı olan savaşlar, sonrasında oluşan yıkımlar, buhranlar, psikolojik, ekonomik yoksunluklar bakımından dönemin sanatçıları tarafından savaş karşıtı tutumla, kimi zaman sert ve keskin tavırla eserlere yansırken, kimi zaman ise savaşın getirdiği kayıpları ve acıları insanlık utancı olacak bir biçimde çalışmalara konu olmuştur. Toplumsal sorunlara eserlerinde yer veren sanatçılar toplumun birer parçası olarak, yaşanılan sıkıntılardan etkilenmiş, deneyimledikleri ve gözlemledikleri acıları başarılı bir biçimde eserlerine yansıtmışlardır. İnanç sistemi üzerinde ise dinlerin oluşumunda şiddet ve işkence kavramlarına şahitlik eden insanlık, zaman içinde ise din kisvesi altında uygulanan şiddet unsurlarına maruz kalmıştır. Karşı tarafı madur etmek, kasten bireye bedenen zarara uğratma bedensel şiddeti, baskı altında bireye dayatılan yaptırımlar ise psikolojik şiddeti doğurmaktadır. İnanç üzerinde şiddet-işkence unsurlarını Hıristiyanlık inancı ve Hz. İsa'nın çilesi kapsamında eserlerinde konu edinen birçok sanatçı farklı yorum ve üslupla çalışmalar yapmışlardır. Toplumun birer parçası olan sanatçılar hem yaşadıkları dönemin getirmiş olduğu hem kendi yaşantıları içerisinde deneyimledikleri bedensel ve psikolojik rahatsızlıklarıyla isimlerinden günümüzde bile söz ettirmektedirler. Bu sanatçılar kendi acılarını eserlerinde büyük ustalıkla izleyicilere sunmuşlardır. Farklı dönemlerde, farklı hayatlar ve bakış açılarına sahip olarak yaşamış olan bir çok sanatçı, yaşantısında oluşan yoksunlukları çalışmalarına konu edinmiş, izleyicilere empati duygusunu aşılamışlardır. Değişen ve gelişen dünya, sanatçıları farklı olmanın peşinden sürüklemiştir. İçinde yaşadığı zamanın sunduğu imkanları en doğru biçimde kullanarak vermek istediği mesaj perspektifinde kendi bedenini nesne olarak kullanan birçok sanatçı, toplumsal, sosyal, siyasal konuları bedeni üzerine uyguladığı şiddet girişimleriyle izleyiciye ulaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pain, violence, and torture concepts existed in humankinds nature since the creation until today. Consepts of social, cultural, and religious torture, may differ but they also support each other. As the basic source of pain and violance, distruction of wars, depressions, pyschological and economical deficiencies taken into account by the artists of the periods, supporting an anti-war attitude, sometimes hard and edgy, sometimes, showing the loss and pain brought by wars as humankinds shame. As a part of the society, artists effected by cultural problems reflects their life problems, experiences and observations through art. In religious consepts, the humanity who witness the formation of religion, by violence and torture, endured these acts through time, in the name of religion. Bully the other, conciously harm the individuals body, the enforcements which puts pressure onto the individual, creates pyschological violence. In the belief system Christianity, concepts of violence and torture, taken into hand by the Christ's Crucification and many artists approach this work with a different way and comment. As a part of the society, artists who lived in their period, bodily experienced pschological disturbences can be mentioned even today. These artists showed their pain to the audience, with great mastery. The artists lived in different periods, have different lives and point of wiews, put their losses into their lives and empose emphaty to their audience. The always changing world forced artists to chase the different. In their period, artists used conditions and opportunities to use for the best way to give am messege, using their own body as a object. Cultural, social and political consepts used by artists demonstrated violence to their own bodies, and presented to the audience.