Çağdaş Pakistan sanatında şiddet teması
Theme of violence in contemporary Pakistani art
- Tez No: 885799
- Danışmanlar: ASSOC. PROF. MERYEM UZUNOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Çağdaş Pakistan sanatı, Politik sanat, Dekolonizasyon, Violence, Contemporary Pakistani art, Political art, Decolonization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sanat, sanatçı olarak adlandırılan duyarlı yaratıcıların içinde yer aldıkları sosyal, kültürel ya da psikolojik bağlamları sezgisel olarak yansıtmaları nedeniyle zamana ayna tutar. Sanatçıların seçtiği herhangi bir konu, ait oldukları habitatın hakim koşullarını yansıtmaktadır. Bu tez, modern zamanların Pakistanlı sanatçıları tarafından şiddet teması aracılığıyla ele alınan insan varoluşunun sert ve acı gerçeklerini araştırmayı ve keşfetmeyi amaçlamaktadır. Geleneksel anlatılara meydan okuyan, ancak standart sanatsal temsillerin sınırlarını aşan duygusal bir tepki ortaya çıkaran, enstalasyondan tuval resimlerine kadar çeşitli ortamları kullanan sanat eserleri araştırmanın ilgi alanını oluşturmaktadır. Sürekli değişen bu alan içerisinde sanatçılar, şiddet eylemlerinin karmaşık ve ince nüanslarını ölümsüzleştirerek, şiddetin unsurlarıyla doğrudan yüzleşmenin ötesine geçen yeni perspektifler geliştirdiler. Bu araştırma kapsamında fiziksel, psikolojik ve toplumsal şiddet arasındaki kasıtlı ancak karmaşık ilişkilerin sanatsal bağlamda ele alınması, görüntülerin yüzeyselliğinin ötesine geçen anlamlandırma çabaları incelenmektedir. Araştırma, izleyiciler ve sanat eserleri arasında bir diyalog başlatarak, sanatın empati ve farkındalığı teşvik etme ve nihayetinde toplumu şiddet karşısında dönüştürme kapasitesini nasıl koruduğuna dair düşünceleri harekete geçirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Pakistanlı sanatçıların farklı ortamlarda ürettikleri eserler, ulusal ve uluslararası galeriler, kataloglar, kişisel koleksiyonlar, röportajlar, yayınlanmış materyaller ve elektronik kaynaklar gibi doğrudan görüşmeler aracılığıyla incelenmiştir. Tasvir edilen çeşitli somut ve soyut şiddet türleri hakkında tartışmayı yönlendirmek ve soyut bir argümanın ötesine geçebilmek için hermeneutik-yorumlama metodolojisi kullanılmış ve şiddetin çok çeşitli boyutlarının Pakistan sanatındaki yansımaları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Art mirrors time in that it intuitively reflects the social, cultural or psychological contexts in which the sensitive creators, called artists, are situated. Any subject matter chosen by artists reflects the prevailing conditions of the habitat to which they belong. This thesis aims to investigate and explore the harsh and painful realities of human existence as addressed by Pakistani artists of modern times through the theme of violence. Artworks that challenge conventional narratives but elicit an emotional response that transcends the boundaries of standard artistic representations, utilizing a variety of mediums ranging from installation to canvas paintings, constitute the area of research interest. Within this ever-changing field, artists have immortalized the complex and subtle nuances of acts of violence, developing new perspectives that go beyond direct confrontation with its elements. This research examines the deliberate yet complex relationships between physical, psychological and social violence in artistic contexts, and attempts to make sense of them beyond the superficiality of images. By initiating a dialogue between audiences and artworks, the research aims to stimulate reflections on how art retains the capacity to promote empathy and awareness and ultimately transform society in the face of violence. To this end, works by Pakistani artists in different mediums were analyzed through direct interviews, national and international galleries, catalogs, personal collections, interviews, published materials and electronic sources. A hermeneutic-interpretive methodology is used to guide the discussion on the various types of tangible and intangible violence depicted and to go beyond an abstract argument and analyze the reflections of various dimensions of violence in Pakistani art.