Domates bitkisinde pamuk kök-ur nematodu Meloidogyne incognita (Kofoid & White, 1919) Chitwood, 1949 (Rhabditida: Meloidogynidae)' ya karşı bazı arbusküler mikorizal fungusların (AMF) ve rizobakterilerin (PGPR) etkinliklerinin araştırılması
Investigation of the efficacy of certain arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and rhizobacteria (PGPR) against cotton root-knot nematode, Meloidogyne incognita (Kofoid & White, 1919) Chitwood, 1949 (Rhabditida: Meloidogynidae) in tomato plants
  1. Tez No: 924955
  2. Yazar: AYTEN ÖZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP KAŞKAVALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus subtilis, Domates, Meloidogyne incognita, Mikorizal fungus, Pseudomonas fluorescens, Rizobakteri, Bacillus subtilis, Tomato, Meloidogyne incognita, Mycorrhizal fungi, Pseudomonas fluorescens, Rhizobacteria
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Entomoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, iklim odası koşullarında yetiştirilen domates bitkilerinde Pamuk kök-ur nematodu Meloidogyne incognita (Kofoid & White, 1919) Chitwood, 1949' ya karşı bazı arbusküler mikorizal fungus (AMF)'ların ve bitki gelişimini teşvik eden rizobakteriler (PGPR)'in kullanım olanakları araştırılmıştır. Denemede Glomus ve Gigaspora cinsi mikorizal funguslar içeren ticari mikrobiyal gübreler (Endo Root Soluble® ve Shubhodaya®) ile içeriğinde Pseudomonas ve Bacillus cinsi rizobakteriler bulunan bazı toprak kaynaklı patojenlere ruhsatlı Serenade® (Bacillus subtilis QST 713) ve Cedriks® (Pseudomonas fluorescens Pf1) ticari biyopreparatları kullanılmıştır. Endo Root Soluble preparatı tohum kaplama, Shubhodaya preparatı ise kotiledon yaprak dönemindeki fidelere içirme şeklinde uygulanmıştır. Mikoriza ve rizobakteri preparatları tek başlarına ve kombinasyonlar halinde uygulanmıştır. Deneme 13 karakter ve 15 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Uygulamaların M. incognita üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla köklerdeki urlar Zeck skalasına göre değerlendirilmiş ve yumurta kümeleri sayılmıştır. Deneme sonunda nematodların üreme oranını hesaplamak amacıyla, topraktaki ikinci dönem M. incognita larvaları sayılmıştır. Ayrıca uygulamaların bitki gelişimi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla; kök ve yeşil aksam kuru-yaş ağırlıkları, kök uzunluğu, kök gelişimi, haftada bir yapılan uzunluk ölçümleri ve yaprak sayımları ile değerlendirilmiştir. Köklerdeki mikorizal kolonizasyonun belirlenmesi için mikorizalı karakterlere kök boyama işlemi yapılmıştır. Deneme sonunda domates bitkilerinin köklerindeki urlanma Zeck skalasına göre değerlendirildiğinde; en az urlanma ERS + Serenade (2.33) uygulamasında, en fazla urlanma ise sadece nematod uygulaması yapılan pozitif kontrolde (5.80) görülmüştür. Bu sonuçlar ile tohum kaplama şeklindeki mikoriza uygulamasının Bacillus subtilis içerikli bakteri biyopreparatıyla birlikte kullanımının kökteki ur oluşumu üzerinde önemli bir etki (%59.83) gösterdiği belirlenmiştir. Topraktaki ikinci dönem larva (J2) sayılarına bakıldığında en yüksek değer tek başına uygulanan Cedriks preparatında (8859.73), en az J2 sayısı ERS + Cedriks uygulamasında (3845.27) saptanmıştır. Pozitif kontrolde ise Cedriks ve ilaçlı kontrol (7262.07) uygulamalarına kıyasla daha az J2 sayısı (7228.07) görülmüştür. Bu değerlere göre, topraktaki J2 sayısı üzerinde mikoriza ve rizobakteri kombinasyonu, tek başına bakteri uygulamasından daha iyi bir etki göstermiştir. Domates bitkilerinin köklerindeki yumurta kümesi sayılarına bakıldığında, en az yumurta kümesi oluşumu Shubhodaya + Cedriks (222.93) uygulamasında, en yüksek yumurta kümesi oluşumu ise pozitif kontrolde (403.40) görülmüştür. Kökteki yumurta kümesi oluşumu üzerinde mikoriza ve bakteri preparatlarının kombinasyonları şeklindeki uygulamalar ilaçlı kontrol ve tek başına rizobakteri uygulamalarına kıyasla daha başarılı sonuçlar göstermiştir. Tek başına AMF uygulamaları ile AMF+PGPR şeklindeki uygulamalar, tek başına yapılan PGPR uygulamalarına kıyasla bitki gelişim parametreleri üzerinde daha iyi etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the potential use of certain arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) against the root-knot nematode Meloidogyne incognita (Kofoid & White, 1919) Chitwood, 1949, was investigated in tomato plants grown under climate chamber conditions. Commercial microbial fertilizers containing mycorrhizal fungi from the genera Glomus and Gigaspora (Endo Root Soluble® and Shubhodaya®) and commercial biopreparations licensed for soilborne pathogens, Serenade® (Bacillus subtilis QST 713) and Cedriks® (Pseudomonas fluorescens Pf1), were used. The Endo Root Soluble preparation was applied via seed coating, while the Shubhodaya preparation was administered by drenching to seedlings at the cotyledon leaf stage. Mycorrhizal and rhizobacterial preparations were applied both individually and in combinations. The experiment was designed with 13 parameters and 15 replicates. To determine the effects of the treatments on M. incognita, root galls were evaluated using the Zeck scale, and the number of egg masses was counted. At the end of the trial, the reproduction rate of nematodes was calculated by counting the second-stage juveniles (J2) of M. incognita in the soil. Additionally, to assess the effects of the treatments on plant growth, parameters such as root and shoot fresh and dry weights, root length, root development, weekly length measurements, and leaf counts were recorded. Root staining procedures were performed to determine mycorrhizal colonization in the At the end of the experiment, when root galling on tomato plants was evaluated according to the Zeck scale, the least galling was observed in the ERS + Serenade treatment (2.33), while the most galling occurred in the positive control, where only nematodes were applied (5.80). These results revealed that the application of mycorrhiza via seed coating, in combination with the bacterial biopreparation containing Bacillus subtilis, had a significant impact on reducing root gall formation (59.83%). Regarding the number of second-stage juveniles (J2) in the soil, the highest value was recorded in the Cedriks-only treatment (8,859.73), while the lowest J2 count was observed in the ERS + Cedriks treatment (3.845.27). In the positive control, the J2 count (7.228.07) was lower than those of the Cedriks and chemical control treatments (7.262.07). These findings indicate that the combination of mycorrhiza and rhizobacteria had a better effect on reducing soil J2 counts compared to the single application of rhizobacteria. When the number of egg masses in the roots of tomato plants was evaluated, the lowest egg mass formation was observed in the Shubhodaya + Cedriks treatment (222.93), while the highest was recorded in the positive control (403.40). Applications combining mycorrhiza and bacterial preparations demonstrated more successful results in reducing egg mass formation in the roots compared to the chemical control and single rhizobacteria applications. Single AMF applications and AMF + PGPR combinations showed better effects on plant growth parameters than the single PGPR treatments.