Gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerde taburculuk sırasında ekstrauterin büyümenin değerlendirilmesi
Evaluation of extrauterine growth during discharge in small-for-gestational-age infants
  1. Tez No: 678605
  2. Yazar: ŞULE AYAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİYE EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SGA, EUBG, beslenme ve büyüme, SGA, EUGR, nutrition and growth
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Ekstrauterin büyüme geriliği (EUBG), yetersiz beslenme, morbiditeler, endokrin anormallikler ve tedaviler de dahil olmak üzere genetik ve çevresel faktörlerin etkileşiminden kaynaklanabilir. Bu çalışmada amaç, kliniğimizde yatan SGA (gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlığı) bebeklerin büyümeleri, beslenme şekilleri, morbiditeleri ve büyüme geriliğinin insidansının belirlenmesi olup, taburculukta EUBG sıklığını belirleyen perinatal değişkenlerin, klinik uygulamaların ve yenidoğan hastalıklarının bu sonuç üzerine etkisini değerlendirebilmektir. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya Mayıs 2020 tarihinden itibaren, SGA olarak doğan ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemize ilk 24 saat içinde yatışı yapılıp, taburcu edilebilmiş 100 SGA bebek dahil edildi. Hastalar preterm ve term SGA olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grup arasında EUBG'ne neden olabilecek prenatal, natal ve postnatal etkenler incelendi. İstatistiksel analizler için SPSS 25,0 programı kullanıldı. p0,05). Anne yaşı ortalaması pretermSGA'larda daha yüksekti. Prenatal risk faktörleri arasında preeklampsi ve hipertansiyon preterm bebeklerde daha fazla idi (p0,05). Ancak taburculukta preterm bebeklerin kilo, boy ve baş çevresi artışları term bebeklere göre istatiksel olarak anlamlı daha yüksekti. Sonuç: Erken enteral beslenmeye odaklanmak, yeterli intravenöz protein ve lipid desteğiyle enerji alımını artırmak, erken minimal enteral beslenme (MEB) başlamak ve gerektiğinde anne sütü güçlendiricisi kullanmak gibi beslenme protokolleri ile SGA bebeklerin doğum sonrası büyüme modelinin iyileştirilmesi, EUBG insidansını azaltması ve nihayetinde bebeklik ve erken çocukluk döneminde büyüme ve nörogelişmeyi iyileştirmesi sağlanabilir. Yeterli beslenme ve daha iyi kilo alımı ile SGA bebekler daha erken taburcu edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Extrauterine growth retardation (EUGR) may result from interactions between genetic and environmental factors, including poor nutrition, morbidities, endocrine abnormalities and therapies. The objective of this study is to determine growth, nutrition types, morbidities and incidence of growth retardation and to evaluate effects of perinatal variables, clinical applications and neonatal diseases, which determine incidence of post-discharge EUGR, on this result. Patients and Methods: A total of 100 SGA infants which was born since May 2020, admitted to Neonatal Intensive Care Unit within first 24 hours of life and then discharged were included in the study. The patients were divided into two groups: preterm and term SGA. Prenatal, natal and postnatal which may lead to EUGR were examined between the groups. For statistical analyses, SPSS 25.0 program was used. A. p0.05). Mean maternal age was higher in preterm SGA infants. Among prenatal risk factors, pre-eclampsia and hypertension were more common in preterm infants (p0.05). However, weight, height and head circumference gains at discharge were statistically significantly higher in preterm infants compared to those of term infants. Conclusion: Improvement of postnatal growth model of SGA infants, reduction of EUGR and, ultimately, improvement in growth and neurodevelopment during infancy and early childhood may be provided via nutritional protocols, including focusing of early enteral nutrition, enhancing energy intake by adequate intravenous protein and lipid supplement, starting early minimal enteral nutrition (MEN) and, when necessary, using breast milk enhancers. SGA infants may be discharged earlier with adequate nutrition and greater weight gain.