Amerikan pay senedi piyasalarında kullanılan değer yatırım stratejilerinin BİST'e uyarlanması
Adaptation of value invesment strategies used in American stock markets to the BIST
  1. Tez No: 678687
  2. Yazar: MUSTAFA KIRDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ KARACAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Stratejileri, Değer Yatırımı, Portföy Yönetimi, Investment Strategy, Value Investment, Portfolio Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan piyasalarında normal-üstü getiri sağladığı birçok araştırmada ortaya konmuş, Değer Yatırım Stratejilerinin Borsa İstanbul'da geçerliliği araştırılmıştır. Etkin Pazar Hipotezine ve Finansal Varlık Fiyatlama Modeline aykırı sonuçlar ortaya koyan Değer Yatırım Stratejileri, Bist üzerinde test edilmiştir. Çalışmada ünlü ve başarılı stratejistlerin tarzlarını ve dikkat ettiği faktörleri yatırımcılara göstererek, yatırımcıların bilinçlenmesi sağlamak ve getirilerini arttırmak için neler yapabilecekleri gösterilmeye çalışılmıştır. Yanı sıra yatırımcıların risklerini minimize edebilmelerine olanak sağlayabilecek yatırım stratejileri geliştirebilmelerine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışmada Amerikan hisse senedi piyasalarında kullanılan belli başlı yedi Değer Yatırım Stratejisi 2005-2021 yılları arasında çalışmanın yapıldığı zaman tek internet üzerinden borsa veri sağlayıcı FİNNET'le eş zamanlı çalışan program olan Queen Stocks Programı (QSP) yardımıyla Borsa İstanbul'da kazandırıp kazandırmadığı test edilmiştir. 2005 yılının temel alınmasının sebebi verilerin elde edildiği FİNNET 'in 2005 yılı öncesi verilere ulaşamamasıdır. Çalışmada, temel konu anlatımlarının yanı sıra uygulamalı olarak, örnek değer yatırım stratejileri oluşturulmuştur. Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren firmalara ait hisse senetlerinin Değer Yatırım Stratejisiyle seçimi ve oluşturulan portföylerin uzun dönem performanslarının yükselen ve düşen piyasalarda analizinin amaçlandığı bu çalışma, Bist hisse senetlerinin 2005-2021 yılları arası verilerinin düzenlenerek yatırım yapılacak uygun değer portföylerinin seçilmesini ve seçilen her bir portföyün yıllık performans analizini kapsamaktadır. Çalışmada değer hisselerini tespit etmek için düşük PD/DD, F/K ve F/S oranlarına sahip, aynı zamanda istikrar derecesi, likiditesi, öz sermaye, finansman düzeyi ve karlılığı yüksek olan hisse senetlerinin seçimi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the validity of value investment strategies based on buying the stocks which have been documented to generate abnormal return in both developed and emerging markets have been researched in Istanbul Stock Exchange (ISE). Value investment Strategies that contradict with Efficient Market Hypothesis and Capital Asset Pricing Model were tested on nonfinancial firms in ISE. In the study, it is tried to explain the investment styles of famous and successful investors and the factors they pay attention to and explain what they can do to increase the awareness of investors and their returns. In addition, this study aims to contribute to the awareness of investors and to develop Value Investment Strategies that will allow them to minimize their risks. Additionally, discussed reasons of value investment strategies abnormal return. The study covers the adaptation of major investment strategies used in the American stock markets to BİST. In this study, it has been tested with the help of Queen Stocks Program (QSP) whether these strategy styles have earned in Borsa Istanbul in between 2005-2021 years. The reason for taking 2005 years is that no more retrospective data can be obtained from the Qsp program. In this study, in which Value Investment Strategies are handled, exemplary value strategies are created in addition to basic subject descriptions. This study, which aims to select the stocks of companies operating in Borsa Istanbul with the value investment strategy and to analyze the long-term performances of the created portfolios in rising and falling markets, covers the selection of the optimum portfolios to be invested by arranging the data of the last fifteen years of stocks and the annual performance analysis of each selected portfolio. The study covers all Bist stocks from FINNET In line with this purpose, the adaptation of the major value investment strategies used in the American markets based on value investment criteria to the Bist has been tested in the selection of stocks constituting the portfolios. In the study, it is aimed to select stocks with low PD / DD, P / E, and P / S ratios as well as a high level.