Müzik terapi araştırma ve uygulamalarının incelenmesi
Study of music theraphy research and practices
  1. Tez No: 678797
  2. Yazar: GÜNEŞ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ILGIM KILIÇ TAPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Terapi, lisansüstü tez, makale, uygulama, araştırma, Music therapy, postgraduate thesis, article, practices, research
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı müzik terapi kapsamında yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda ortaya çıkan verilerin genel durumunu ifade etmek ve konuya ilişkin uygulamaların mevcut durumunu ortaya koymaktır. Nitel araştırma yöntemine uygun olarak hazırlanan bu araştırmanın örneklemini 2007-2019 yılları arasında yapılmış erişilebilen lisansüstü tezler, 2007-2019 yılları arasında ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış ulaşılabilen makaleler ve görüşü alınan 6 (altı) müzik terapi alan uzmanı oluşturmaktadır. Lisansüstü tezlerin ve makalelerin dağılımını belirlemek amacıyla literatür araştırması yapılmış ve ulaşılan veriler doküman inceleme tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Diğer yandan müzik terapi uygulamalarının mevcut durumunu inceleyebilmek için veri toplama aracı olarak yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve müzik terapi alan uzmanlarıyla görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen tüm veriler doğrultusunda tablolar oluşturulmuş ve oluşturulan tablolar açıklanarak yorumlanmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre; alanla ilgili 31 lisansüstü tez ve 28 makale olduğu tespit edilmiştir. Tez türleri içerisinde yüksek lisans tezlerinin doktora tezlerinden daha çok olduğu görülmüştür. Yapılan lisansüstü tez ve makale çalışmalarının yıllara göre dağılımı incelendiğinde ise müzik terapi kapsamındaki tez ve makale çalışmalarının son yıllarda arttığı saptanmıştır. Öte yandan uzman görüşleri doğrultusunda ulusal düzeyde, sağlık mensuplarının ve müzik lisans mezunu kişilerin müzik terapisti olabileceği tespit edilmiş ve sertifikaların Sağlık Bakanlığı onayı ile açılan kurslarda ve Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı birimlerde verildiği sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar neticesinde; kaynakları zenginleştireceği ve literatüre katkı sağlayacağı düşüncesiyle konuyla ilgili doktora tezlerinin arttırılmasına ve ülkemiz bünyesinde müzik terapinin bağımsız bir meslek haline gelebilmesi için lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim programlarının açılmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to state the general outcomes that were obtained as a result of the scientific researches conducted within the scope of music therapy and to reveal the current situation of the applications related to the subject. The sample of this study, which was prepared according to the qualitative research method, consists of accessible postgraduate theses published between 2007-2019, articles published in between 2007-2019 in national peer-reviewed journals and opinions from 6 (six) music therapy field specialists. In order to determine the distribution of postgraduate theses and articles, a literature review was conducted and the data were analyzed using the document review technique. On the other hand, in order to examine the current status of music therapy applications, a structured interview form was used as a tool for data collection and interviews were made with music therapy specialists. Tables were created based on the collected data and explanations and interpretations were made on the created tables. According to the results obtained from the research; it has been determined that there are 31 graduate theses and 28 articles related to the field. It has been certified that there are more master theses than doctoral theses among all the thesis types. When the distribution of all the postgraduate theses and articles examined based on years, it has been determined that thesis and article studies within the scope of music therapy have increased in recent years. On the other hand, based upon the opinions of the participants of the interview, it was concluded that members of national healthcare institutions and music bachelor's degree graduates can be music therapists. Certificates of music therapists would be given in the Ministry of Health approved courses and related units. As a result of the outcomes of the research; with the thought that it will enrich the resources and contribute to the literature, suggestions were made to encourage the doctoral thesis on the subject and lead to open undergraduate and master programs for music therapy to be an independent profession.