Daśakarmapathāvadānamālā'da ikilemeler ve ikilemelerin işlevleri
Reduplications and their functions in Daśakarmapathāvadānamālā
  1. Tez No: 678806
  2. Yazar: MELEK KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER TOKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Uygurca, Daśakarmapathāvadānamālā, İkileme, İkilemenin işlevleri, Old Uyghur, Daśakarmapathāvadānamālā, Reduplication/ Hendiadyoin, Functions of Reduplication/ Hendiadyoin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
İkilemeler, Türkçenin tüm dönemlerinde önemli bir yere sahip olmakla birlikte özellikle Uygurlar tarafından yeni kabul edilen bir dini, anlama ve açıklama kaygısıyla dönemin eserlerine yansımış ve metin çevirilerinde sıklıkla kullanılmıştır. Bu tezde, Daśakarmapathāvadānamālā (DKPAM, BT 37) adlı eserdeki ikilemeler tespit edilerek onların anlamları, etimolojileri ve işlevleri incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ikileme üzerine yapılmış tanım ve adlandırmalar açıklanmıştır. İkilemelerin kapsamından ve ikileme üzerine bugüne kadar yapılan çalışmaların bir kısmından bahsedilmiştir. İncelenen eser olan Daśakarmapathāvadānamālā hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümü çalışmanın ikinci bölümü olup DKPAM'daki ikilemeler ve işlevleri incelenmiştir. Yineleme ve pekiştirme yoluyla oluşan ikilemeler ayrı bir başlık altında ele alınmıştır. Son olarak da Sonuç bölümü ve İkilemeler Sözlüğü verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Besides the reduplications have an important place in all periods of Turkish, they were reflected in the works of the period with the concern of understanding and explaining a new religion, especially accepted by the Uyghurs, and were frequently used in text translations. In this thesis, reduplications in Daśakarmapathāvadānamālā (DKPAM, BT 37) were identified and their meanings, etymologies and functions were examined. The study consists of three parts. In the introduction, the definitions and namings on reduplication are explained. The scope of reduplications and some studies on reduplication so far have been mentioned. Information about the studied work, Daśakarmapathāvadānamālā has been given. The review part is the second part of the study, and the reduplications and their functions in DKPAM are examined. Reduplications formed through repetition and reinforcement are discussed under a separate heading. Finally, the Conclusion section and the Dictionary of Reduplications are given.