Fitness merkezlerinin hizmet kalitesinin incelenmesi (Aydın ili örneği)
Service quality of fitness centers (Aydın province example)
- Tez No: 678821
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞAT KARTAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Aydın ili örneği, hizmet kalitesi, spor salonu, Aydın province example, gym, quality service
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırma fitness merkezlerinin hizmet kalitesini belirlemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya The Black Box,Training Box Studio, Sporin Wellnes Club spor salonlarından toplam 337 kişi katıldı. Bunların 196'sı erkek 141'i kadın üyelerden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Lam (2000), tarafından geliştirilmiş“Service Quality Assesment Scale”ölçeğine dayanarak Gürbüz (2003), tarafından geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılıp Türkiye için uyarlanmış“Hizmet Kalitesi Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca araştırmada tanımlayıcı bilgiler için kullanılmak üzere katılımcılara demografik bilgi formu verilmiştir. Çalışmaya katılacak örneklem grubu random sistemi ile rastgele seçilmiştir. Bulgular: İstatistiksel hesaplamalar istatistik programında yapılacaktır. Çıkan verilerin analizinde t-test ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapılacak ve çeşitli demografik faktörlerle arasındaki ilişki sonuçlarına bakılmıştır. Katılımcıların Ne Amaçla Spor Salonuna Geliyorsunuz? Değişkeni alt boyutlar karşılaştırmasında soyunma odası ve genel hizmet kalitesinde anlamlı farklılık bulunmaktadır (p0,05). Sonuç: Çalışmaya katılanların sağlıklı olmak için cevap verenler ile hizmet kalitesi arasında pozitif bir ilişki vardır. Araştırmada bireylerin spor yapma nedenlerine bakıldığında, genellikle verilen cevaplar“kilo vermek”, güzel görünüm“ ve ”vücut geliştirmek" olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted to determine the service quality of fitness centers. Materials and Methods: A total of 337 people from The Black Box, Training Box Studio and Sporin Wellnes Club gyms participated in the study. 196 of them are male and 141 are female members. The study data collection tool as Lam (2000), developed by the“Service Quality Assessment Scale”based on the scale Gurbuz (2003), by the validity and reliability study done adapted for Turkey“Service Quality Assessment Scale”is used. In addition, a demographic information form was given to the participants to be used for descriptive information in the study. The sample group to participate in the study was randomly selected using a random system. Result: Statistical calculations will be made in the statistics program. In the analysis of the data, t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) will be done and the results of the relationship between various demographic factors have been examined. For What Purpose Of Participants Are Coming To The Gym? In the comparison of variable sub-dimensions, there is a significant difference in the quality of the dressing room and general service (p 0.05). Conclusion: There is a positive relationship between the respondents who responded to be healthy and the service quality of the study participants. When looking at the reasons for individuals to do sports in the study, it was seen that the answers generally given were“weight loss”,“beautiful appearance”and“body building”.