Yerel yönetimlere ait fıtness merkezlerinde algılanan hizmet kalitesi (Ankara ili örneği)
Perception of service quality in the fitness centers of municipalities (Ankara sample)
  1. Tez No: 340290
  2. Yazar: NİLGÜN GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAMİ ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Fitness, Belediye, Service Quality, Fitness, Municipality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara Büyükşehir Belediyesi?ne bağlı 6 belediyenin (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Yenimahalle), fitness merkezlerine (hanımlar lokalleri ve gençlik merkezleri) üye kişilerin hizmet kalitesini algılama düzeylerini belirlemek ve üyelerin demografik bilgileriyle hizmet kalitesi arasında farklılık olup olmadığını belirlemektir.Araştırmanın evreni, Ankara Büyükşehir Belediyesi?ne bağlı 6 belediyenin (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Yenimahalle), fitness merkezlerine (hanımlar lokalleri ve gençlik merkezleri) üye kişilerden oluşmuştur. Araştırmaya 306 kadın, 124 erkek, toplam 430 kişi katılmıştır. Ölçüm aracı olarak, Yılmaz Uçan (2007) tarafından geçerliliği ve güvenilirliği yapılmış olan, fitness merkezlerinin algılanan hizmet kalitesini değerlendirmek amacıyla geliştirilen ?Fitness Merkezlerinde Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği (SFMHKÖ)? (Ek 2) kullanılmıştır. Üyelerin demografik özelliklerinin hizmet kalitesi memnuniyet değerlerinde anlamlı bir farklılığa yol açıp açmadığının incelenmesi için ANOVA Testi ve T-Testi uygulanmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerin alt grupları arasında ki ilişkiyi belirlemek için Tukey Testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre , katılımcıların; Etkileşim kalitesi alt boyutunda: cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi; Çıktı kalitesi alt boyutunda: cinsiyet; Fiziksel çevre kalitesi alt boyutunda ; eğitim durumu, gelir düzeyi; Egzersiz alet ve ekipman kalitesi alt boyutunda: eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi, kullanım sıklığı; Program kalitesi alt boyutunda: eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi, üyelik şekli, ulaşım süresi; Ortam kalitesi alt boyutunda:; ulaşım süresi, değişkenlerinde farklılık gözlenmiştir. Ayrıca, üyelerin yaş ve üyelik süreleri hizmet kalitesi algı düzeylerinde bir farklılık göstermemiştir.Sonuç olarak ifade etmek gerekirse; Belediyelere ait fitness merkezi üyelerinin SFM-HKÖ puanları göz önüne alındığında: araştırmaya katılanların bu merkezlere ilişkin hizmet kalitesi algıları olumlu yöndedir, yani üyeler fitness merkezlerinden memnundurlar. Fakat üyelerin düşük hizmet kalitesi algıları etkileşim kalitesi, egzersiz alet ve ekipman kalitesi ve program kalitesi alt boyutlarındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to identify the service quality perception level of the fitness centers of different facilities (women clubhouse and youth centers) in 6 municipalities (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Yenimahalle) dependent to Ankara Metropolitan Municipality and to determine the differences between the demographic features of the members and their service quality perception.The universe of the research consists of the members of different facilities (women clubhouse and youth centers) in 6 municipalities (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Yenimahalle) dependent to Ankara Metropolitan Municipality. 430 participant are involved to the research and 306 of them are women where as 124 are men. In the research, ?perception of service quality in fitness centers survey? was used. This survey was developed and the validity and reliability evaluations were done by Yılmaz Uçan (2007). In order to identify the meaningful differences between the demographic features of the members and their service quality perception level, ANOVA and T-tests were applied. Besides, Tukey Test was applied to determine the relations among the sub groups of the demographic variables.According to the datas of the research, there are meaningful significances of the participants? perceptions as follows; in interaction quality dimension: gender, education level, marital status and economic income level; in outcome quality dimension: gender; in physical environment quality dimension: education level, economic income level; in exercise instruments and equipment quality dimension: education level, marital status, economic income level, frequency of usage; in programme quality dimension: education level, marital status, economic income level, membership style and arrival time; in environment quality dimension: arrival time. Besides, there are no significant differences in age and membership period of the participants. As a consequence, members of fitness centers of municipalities has a positive service quality perceptions due to their SFM-HKO points, in other words, the members are pleased of the fitness centers. However, members? low level perceptions are in the interaction quality, exercise instruments and equipment quality and programme quality dimensions.