Fitness merkezinde hizmet alan bireylerin sağlık çıktıları ile yaşam kalitesi ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of the health outcomes and the quality of life of individuals receiving service in the fitness center
- Tez No: 681756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZMADEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Recreation, Sports centers, Quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu araştırmada fitness merkezlerinden hizmet alan bireylerin sağlık çıktıları ile yaşam kalitesi ilişkisinin bazı değişkenler açısından farklılığının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Fitness merkezlerinde hizmet alan bireylerin sağlık çıktıları ile yaşam kalitesinin belirlenmesi açısından betimsel tarama modeli kullanılmış olup bireylerin yaş, cinsiyet, medeni hali, eğitim durumu, çalışma şekli, haftalık serbest zaman süresi, serbest zamanlarını değerlendirmekte ne sıklıkla güçlük çekme, refah düzeyi, spor merkezine üyelik ve spor merkezinde yararlanma demografik bilgilerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlenmesi açısından ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgiler EUROHIS (WHOQOL-8.Tr) Türkçe sürümünün Türk toplumundaki Psikometrik özelliklerinin gösterilmesi. Yöntem: EUROHIS (Avrupa Sağlık Etki Ölçeği) WHOQOL ölçeğinden belirli maddelerin seçilmesiyle oluşturulmuş 8 maddelik bir indeks yaşam kalitesi ölçeği ve Gomez, Hill, Zhu ve Freidt (2016) tarafından geliştirilen ve Yerlisu Lapa ve arkadaşları (2017) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 'Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktıları Ölçeği' (RASÇÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya 2020 yılında Aydın ilinde bulunan spor merkezlerine üye olan 174 kadın (30,5), erkek 396 (69,5) olmak üzere 570 kişi katılmıştır. Sonuç: Çalışmanın bulgularından elde edilen sonuçlara göre yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, çalışma şekli haftalık serbest zaman süresi, serbest zamanı değerlendirme, refah düzeyi, spor merkezine üye olma, spor merkezlerinden yaralanma değişkenleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Rekreasyon, Spor merkezleri, Yaşam kalitesi
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to examine the difference between health outcomes and quality of life of individuals receiving services from fitness centers in terms of some variables. Material and Methods: Fitness centers health outcomes of individuals in the service area with the descriptive scanning model have been used in determining the quality of life of individuals in terms of age, gender, marital status, educational status, mode of study, weekly free time, often has trouble with how to evaluate their free time, welfare, sports centre membership in the fitness center and enjoy a correlational study to determine whether the demographic information differs. Demographic information created by the researcher in the collection of research data EUROHIS (WHOQOL-8.Tr) demonstration of psychometric characteristics of the Turkish version in Turkish society. Method: EUROHIS (European Health Impact Scale) an 8-item index quality of life scale created by selecting specific substances from the WHOQOL scale and the 'perceived health outcomes scale in recreation' (RASÇÖ) developed by Gomez, Hill, Zhu and Freidt (2016) and adapted to Turkish by nativist Lapa et al. (2017) were used. 570 people, including 174 women (30,5) and 396 men (69,5), who were members of sports centers in Aydın Province, took part in the study in 2020. Results: The results from the findings of the study according to age, gender, marital status, educational status, mode of study, weekly free time, leisure, welfare, becoming a member of the Sports Center, sports injury centers is concluded that the variables showed statistically significant differences.