Hacılar ilçesinin coğrafyası
Geography of hacilar district
- Tez No: 678848
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TOROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Hacılar, Fiziki ve Beşeri Coğrafya, Yerleşme, Geography, Pilgrims, Physical and Human Geography, Settlement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hacılar İlçesi adlı çalışma 2018-2021 yılları arasında yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Çalışma sırasında ilçenin fiziki, beşerî, ekonomik ve ilçe üzerinde etkili olan bütün değerler göz önünde bulundurulmuş olup bütün sayılan bu değerler coğrafya araştırma yöntemleri ile ele alınmıştır. Coğrafyanın temel ilkeleri benimsenerek dağılış, bağlılık ve sebep sonuç arasında ilişkiler kurulmuş elde edinilen veriler ile açıklamalar yapılmıştır.Bu çalışmanın başka önemli noktası ise daha önce ilçe hakkında detaylı çalışmalar yapılmamasıdır. Fiziki yönden detaylı bilgilerin olmaması çalışma sırasında beni zorlayan yanı olmuştur. Kayseri ili için önemli sanayi merkezi olan Hacılar ilçesi diğer fonksiyonları da göz önüne alındığında ilçe için çalışma yapılmasının doğruluğunu ortaya çıkarmıştır. Her geçen gün kendini daha da geliştiren bir yerleşme olan Hacılar İlçesi gelecekte sanayisi ile ismini tüm ülkeye duyuran bir ilçe olacaktır. Coğrafi bakış açısı ile alanın kalkınmasında gerekli olan fiziki ve beşerî değişimler, ilçenin kalkınması için oluşturulması gereken ortam koşulları ve bunların sağlanması için nasıl bir yol izleneceği belirlenmek istenmiştir. Çalışma sonunda bir alanın gelişmesinde Coğrafyanın, coğrafi özelliklerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya konmuştur. Tez sekiz bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde, çalışmanın konusu, kapsamı, tezin hazırlanması aşamasında izlenen yöntem ve teknikler açıklanmıştır. İkinci bölümde, bu bölge için yapılan eski çalışmalara kısaca değinilmiştir. Üçüncü bölümde, ilçenin fiziki coğrafya özellikleri, dördüncü bölümde kuruluş ve gelişimi, beşinci bölümde nüfus özellikleri, altıncı bölümde şehirsel fonksiyonları, yedinci bölümde yerleşim sorunları ele alınmıştır. Sekizinci ve son bölümde ise diğer bölümlerden elde edilen veriler özetlenerek sonuç bölümü oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study, called Hacılar, was prepared as a master's thesis between 2018 and 2021. During the study, all the values that had an impact on the physical, human, economic and Hacılar were taken into consideration and all these values were discussed with geography research methods. By adopting the basic principles of geography, relationships between distribution, loyalty and cause and effect were established and explanations were made with the data obtained. Another important point of this study is that no detailed studies have been done about the district before. The lack of physically detailed information has been a challenge for me during the study. Hacilar district, which is an important industrial center for Kayseri province, has revealed the accuracy of working for the district considering its other functions. Hacilar District, which is a settlement that improves itself every day, will be a district that makes its name with its industry all over the country in the future. From a geographical point of view, it was intended to determine the physical and human changes required in the development of the area, the environmental conditionsthat should be created for the development of the district and how to follow the path to ensure them. At the end of the study, it was once again demonstrated how important geography and geographical characteristics are in the development of an area. The thesis consists of eight sections. In the introduction to the study, the subject, scope, methods and techniques followed during the preparation of the thesis are explained. In the second part, the old works for this region are briefly mentioned. In the third chapter, the physical geography characteristics of the district, its establishment and development in the fourth part, population characteristics in the fifth part, urban functions in the sixth part, settlement problems in the seventh part are discussed. In the eighth and final section, the results section was created by summarizing the data obtained from other sections.