Dijital sanat formlarına yönelik bir inceleme
A review of digital art forms
- Tez No: 678855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLANTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Teknoloji, Dijital Sanat, Art, Technology, Digital Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dramatik Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Sanat ve teknoloji arasındaki ilişki asırlar boyunca birbiriyle etkileşimli bir biçimde bugüne gelmiştir. Her sanat pratiği üretildiği çağın olanaklarından, araçlarından, teknik ve teknolojilerinden olabildiğince faydalanmıştır. Günümüzde teknolojinin hayatın her alanında olmasıyla birlikte sanatın geçmişe nazaran teknoloji ile çok daha fazla ilişki kurduğu görülmektedir. Gittikçe dijitalleşen dünyada sanatçılar da sanatsal pratiklerini dijital ortamlarda veya dijital olanaklar aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Türkiye'de dijital sanat pratiklerinin ve dijital sanat eğitiminin durumunu, sanat eğitiminde teknolojinin yerini konu edinen bu çalışmanın amacı; dijital sanatın Türkiye'deki gelişimini, sanat eğitiminde teknolojinin yerini, dijital sanatın sınıflandırılması ve interaktif yapısını ortaya çıkarmaktır. Çalışma, 2000 yılı sonrasında dijital sanat veya yeni medya sanatı kapsamında gerçekleştirilen festivaller, konferanslar, paneller, sergiler incelenerek bu alanda ön plana çıkmış yedi sanatçı ve iki akademisyen ile yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Dijital Sanat Formlarına Yönelik Bir İncele başlıklı bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; dijital sanat kavramı ve etkileşimde olduğu alanlar, sanat ve teknoloji arasındaki ilişki, dijital sanat formları ve bu formların birbirleriyle ilişkisi üzerine akademik bir altyapı hazırlanmıştır. İkinci bölümde; dijital sanatın Türkiye'de ortaya çıkışı, üniversitelerdeki durumu, gelişimi ve bugünü, dijital sanatın gelişimini etkileyen ve bu alanda farkındalık oluşturan konferanslar, paneller, söyleşiler, sergiler yer almıştır. Üçüncü bölümde sanatsal üretimleriyle öne çıkan sanatçılara ve dijital sanat alanında yaptıkları araştırmalar, eleştiriler ile alanının gelişimine ivme kazandıran akademisyen ve sanatçılarla yapılan görüşmeler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between art and technology has come to this day in an interactive form with each other over the centuries. Every art practice has benefited as much as possible from the possibilities, tools, techniques, and technologies of the era in which it was produced. Today, technology is in all areas of life, it is seen that art has a much greater relationship with technology than in the past. In an increasingly digital world, artists also practice with their artistic practices in digital environments or through digital possibilities. The aim of this study, which covers the status of digital art practices and digital art education in Turkey, the place of technology in art education, is to reveal the development of digital art in Turkey, the place of technology in art education, the classification and interactive structure of digital art. The study was conducted by semi-structured interviews with seven artists and two academics who came to the fore in this field by examining festivals, conferences, panels, exhibitions held within the scope of digital art or new media art after 2000. This study, Titled of Review Digital Art Forms, consists of three main sections. In the first part of the study, an academic infrastructure has been prepared on the concept of digital art and the areas in which it interacts, the relationship between art and technology, digital art forms and the relationship of these forms with each other. In the second part; the emergence of digital art in Turkey, the situation in universities, development and present, conferences, panels, interviews, exhibitions that affect the development of digital art and raise awareness in this field were included. In the third section, interviews with artists who stand out with their artistic productions and with academics and artists who have given impetus to the development of their field with research, criticism, writings in the field of digital art were included.