HIV/AIDS olgularında hepatit-b virüs enfeksiyonunun demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin araştırılması
Investigation of demographic, clinical and laboratory characteristics of Hepatitis-B virus infection in HIV/AIDS patients
- Tez No: 678868
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: HIV-1, Hepatit-B, koenfeksiyon, HIV-1, Hepatitis-B, coinfection
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hezarfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç:Bu çalışmada; HIV/HBV koenfekte olguların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin irdelenerek elde edilen bulgularla bu tür olguların yönetimine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde 1 Ocak 2015-31 Aralık 2020 tarihleri arasında takip edilen HIV ve HBV koenfeksiyonu olan 30 olgudahil edildi. Veriler hastane otomasyon sistemi ve hasta dosyalarından retrospektif olarak elde edildi.Olguların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri kaydedildi. Verilerin analizinde, IBM SPSS Statistics 22(IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Bulgular:Olguların 29'u erkek(%96.7), 1'i(%3.3) kadındı. Yaş ortalaması 42.6(±10.2) idi. Olguların 26'sında(%86.6)sorumlu bulaş yolu olarak korunmasız cinsel ilişki (%46 homoseksüel cinsel ilişki, %46 heteroseksüel cinsel ilişki)öyküsü saptanmıştır.4 olguda (%13.3) ise bulaş yolu belirlenememiştir. Olguların bilinen HIV enfeksiyonu süresi medyan 3 yıl, HBV enfeksiyonu süresi medyan 4.1 yıldı.8olguda (%26.7)ya HBeAg/anti-HBe ya delta antikoru ya da anti-HBs hiç bakılmamıştı. Olgulardan %86.7'sinde anti-HBc IgG, %6.7'sinde anti-HBs, %50'sinde anti-HBe, %36.7'sinde HBeAg, %76.7'sinde anti-HAV IgG ve %3.3'ünde delta antikoru pozitif saptanmıştır. Anti-HCV pozitif olgu saptanmamıştır. Tanı anında ortalama CD4(+) T lenfosit sayısı 358.6 hücre/uL(±216.3) idi. 7 olguda(%23.3) CD4(+) T lenfosit değeri 200 hücre/uL altında saptanmıştır. Ortalama HIV RNA düzeyi 1516677.4 IU/ml (±3765265.7) iken 20 olguda (%66.7) 100000 IU/ml üzerinde saptanmıştır. Tanı anında 24 olguda (%80) HBV DNA pozitif saptanmıştır. Olguların tanı anında medyan AST değeri 29 IU/L, medyan ALT değeri 36 IU/L saptanmıştır.TDF/FTC+DTG en sık tercih edilen tedavi rejimiydi.Tedavi ile 25 olguda (%83.3) HIV RNA düzeyi100 IU/ml altına düşmüştür, 5 olguda (%16.7) ise HBV DNA pozitifkalmıştır. 9 olguda(%30) HBsAg negatifleşirken, HBeAg pozitif olan 11 olgunun 3'ünde(%27) HBeAg serokonversiyonu saptanmıştır. Olguların %83.3'üne batın ultrasonografisi yapıldığı ve en sık saptanan bulgunun hepatosteatoz olduğu görülmüş, yalnızca %16.6'sına düzenli radyolojik izlem yapıldığı saptanmıştır. Bir olguda karaciğer sirozu saptanmıştır. Sonuç:HIV ile yaşayan bireylerde ortak bulaş yolları nedeniyle viral hepatitler önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Bu olgularda tanı anında detaylı serolojik incelemenin yapılması ve koenfeksiyon saptanan olguların izlemlerinde HBV enfeksiyonunun değerlendirilmesi amacıyla gerekli biyokimyasal, virolojik, serolojik ve radyolojik takiplerinin yapılması ile komplikasyonların erken tanı ve tedavisi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; It is aimed to contribute to the management of such cases with the findings obtained by examining the demographic, clinical and laboratory characteristics of HIV-HBV co-infected cases. Materials and Methods: Our study included 30 cases with HIV and HBV co-infection, who were followed up at the Health Sciences University Haydarpaşa Numune Health Application and Research Center Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic between January 1, 2015 and December 31, 2020. Data were obtained retrospectively from the hospital automation system and patient files. Demographic, clinical and laboratory characteristics of the cases were recorded. In the analysis of the data, IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) program was used. Results: Of the cases, 29 (96.7%) were male and 1 (3.3%) was female. The mean age was 42.6 (±10.2). A history of unprotected sexual intercourse (46% homosexual sexual intercourse, 46% heterosexual sexual intercourse) was found as the responsible transmission route in 26 of the cases (86.6%). The transmission route could not be determined in 4 (13.3%) of the cases. The median duration of known HIV infection was 3 years, and the median duration of HBV infection was 4.1 years. In 8 of the cases (26.7%), either HBeAg/anti-HBe or delta antibodies or anti-HBs were not tested at all. Anti-HBc IgG in 86.7%, anti-HBs in 6.7%, anti-HBe in 50%, HBeAg in 36.7%, anti-HAV IgG in 76.7% and delta antibody in 3.3% of the cases were positive. No anti-HCV positive cases were detected. The mean CD4(+) T lymphocyte count at the time of diagnosis was 358.6 cells/uL (±216.3). CD4(+) T lymphocyte level was found below 200 cells/uL in 7 cases (23.3%). While the mean HIV RNA level was 1516677.4 IU/ml (±3765265.7), it was found over 100000 IU/ml in 20 cases (66.7%). HBV DNA was positive in 24 cases (80%) at the time of diagnosis. At the time of diagnosis, the median AST value was 29 IU/L and the median ALT value was 36 IU/L. TDF/FTC+DTG was the most frequently preferred treatment regimen. With treatment, HIV RNA level decreased below 100 IU/ml in 25 cases (83.3%) and HBV DNA remained positive in 5 cases (16.7%). While HBsAg became negative in 9 cases (30%), HBeAg seroconversion was detected in 3 (27%) of 11 HBeAg positive patients.Abdominal ultrasonography was performed in 83.3% of the cases and the most common finding was hepatosteatosis, and only 16.6% of the cases underwent regular radiological follow-up. Liver cirrhosis was detected in one case. Conclusion: Viral hepatitis is an important cause of morbidity and mortality in individuals living with HIV due to common transmission routes. In these cases, early diagnosis and treatment of complications is possible by performing detailed serological examination at the time of diagnosis and by performing the necessary biochemical, virological, serological and radiological follow-ups in order to evaluate the HBV infection in the follow-up of the cases with co-infection.