Psikolojik iyi oluşun örgütsel sapma davranışları ve işten ayrılma niyetine etkisi: Sağlık kurumlarında bir araştırma
The effect of psychological well-being on organizational deviation behaviors and intention to leave: A research on health institutions
- Tez No: 678933
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları (Hemşireler), Psikolojik İyi Oluş, Örgütsel Sapma Davranışları, İşten Ayrılma Niyeti, Health Workers( Nurses), Psychological Well-Being, Organizational Deviance Behavior, Intention To Leave Work
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bireyin kendisini iyi hissedip, yaşama yönelik olumlu hislerinin olması ve üretken olabilmesi psikolojik açıdan iyi olma halini ifade eder. Günlük hayatta ve iş hayatında bireyin mücadele gerektirdiği zorlu durumlar karşısındaki tutum ve davranışları günümüz örgütlerinin de dikkat çektiği bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü iyi olan bireyin işe bağlılığı ve iş tatmini de yüksek olması örgüt tarafından beklenmektedir. Bu çalışmada sağlık kurumlarında çalışan hemşirelerin psikolojik iyi oluş düzeylerinin örgütsel sapma davranışlarına ve işten ayrılma niyetine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kahramanmaraş ilinde Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde çalışan 266 sağlık çalışanına psikolojik iyi oluş ölçeği, örgütsel sapma davranışları ve işten ayrılma niyeti ölçekleri uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 21 (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında analiz işlemine geçilmeden önce normal dağılım testi uygulanmış ve parametrik testlerin kullanımına karar verilmiştir. Sayıyüzdelik hesaplama, frekans analizi, güvenirlik analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans (anova) analizi testi, pearson korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak; hemşirelerde psikolojik iyi oluşun örgütsel sapma davranışları ve işten ayrılma niyetini istatiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilediği saptanmıştır. Çalışmanın literatüre yeni bir katkısı ise psikolojik iyi oluşun örgütsel sapma davranışlarını anlamlı bir şekilde ve negatif yönde etkilediği bulgusudur. Örgütsel sapma davranışları ve alt boyutlarının da işten ayrılma niyetini istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A person's feeling good, having positive feelings for life and being productive refers to a state of psychological well-being. In daily life and in business life, the attitude and behavior of a person in the face of difficult situations that require struggle is also a subject that today's organizations draw attention to. Because a person who is good is expected by the organization to have a high commitment to work and job satisfaction. In this study, it was aimed to determine the effect of psychological well-being levels of nurses working in health institutions on organizational deviation behavior and intention to leave work. For this purpose, the psychological well-being scale, organizational deviation behavior and intention to leave work scales were applied to 266 health workers working at Sütçü Imam University Health Practice and Research Hospital and Necip Fazıl City Hospital in Kahramanmaraş province. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS 21 (Sttistical Package for the Social Sciences) package program. In the light of the data obtained, a normal distribution test was applied before the analysis process was carried out and it was decided to use parametric tests. Number-percentage calculation, frequency analysis, reliability analysis, independent sample t test, one way variance (Anova) analysis-test, Pearson correlation analysis, simple and multiple regression analysis methods were used. As a result, psychological well-being in nurses was found to have a statistically significant and negative effect on organizational deviation behavior and intention to leave work. A new contribution of the study to the literature is the finding that psychological well-being significantly and negatively affects organizational deviation behavior. It has been determined that organizational deviation behaviors and their lower dimensions also affect the intention to leave work in a statistically significant and positive way.