Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Avrupa Birliğine üyelik süreci ve Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde Kıbrıs sorunu
Membership process of South Cyprus Greek Administration to the European Union and the Cyprus problem in Turkey and European Union relations
- Tez No: 678935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGENEKON SAVRUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği, Kıbrıs Sorunu, South Cyprus Greek Administration, Eupean Union, Cyprus Problem
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Avrupa Birliğine üyelik sürecinden bahsedilmiş olup, Kıbrıs sorununun Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini nasıl etkilediği açıklanmıştır. Çalışmada arşiv kaynaklarını kullanarak zengin bir içerik oluşturmaya özen gösterilmiştir. Çalışmanın temelini oluşturabilmek için Kıbrıs sorununun tarihçesinden bahsedilmiştir. Devamında ise Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Avrupa Birliğine üyelik sürecinin nedenleri ve hukuki durumu değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin AB'ne üye olmasıyla birlikte Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde Kıbrıs sorununun nasıl etkili olduğunu gösterebilmektir. Bu bağlamda Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı izlemiş olduğu taraflı politikayı ortaya konmuş ve Avrupa Birliği Zirve kararlarından bahsederek, Kıbrıs sorununun Türkiye'ye karşı nasıl kullanıldığı ifade edilmiştir. Buna ek olarak günümüz için bir değerlendirme yapılması gerektiği düşünülerek Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Avrupa Birliğine üye olmasıyla birlikte Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'de oluşturdukları siyasi baskılar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the membership process of the Greek Cyprus Administration of south Cyprus to the European Union is mentioned and how the Cyprus problem affects Turkey-European Union relations is explained. In the study, care was taken to create a rich content by using archive resources. In order to form the basis of the study, the history of the Cyprus problem was mentioned. Afterwords, the reasons and legal status of the Greek Cyprus Administration's membership process to the European Union were evaluated. The aim of the study is to show how the Cyprus problem is effective in Turkey European Union relations with the Greek Cyprus Administration of South Cyprus joining the European Union. In this context, the biased policy followed by the European Union against Turkey was put forward and by the mention European Union Summit decisions, it was expressed how the Cyprus problem was used against Turkey. In addition to this, considering that an evaluation should be made for today, the political pressures created by the Greek Cyprus Administration of South Cyprus in the Eastern Mediterranean with the membership of the European Union have been analyzed.