Devlet başkanına itaat ve isyan konusundaki rivayetlerin tespit ve tahlili
Confirmation and analysis of the hadiths contained in the obedience and disobedience of the president
- Tez No: 678943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMEDDİN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hilafet, Devlet Başkanı, İtaat, Hadis, İsyan, Tesbit, Tahlil
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Devlet başkanına itaat etme ya da zâlim bir devlet başkanına karşı gelme konusu tarihsel problemlerden birisi olup konu ile ilgili tartışmalar günümüzde de sürmekte ve birçok Müslüman'ın zihnini meşgul etmektedir. Zira bu mesele; tarihte fitnelere, savaşlara ve kan dökülmesine yol açan bir konu olduğu için çok kritik bir öneme sahiptir. Müslümanlara göre devlet başkanına itaat, bir bakıma yeryüzünde Allah'ın şeriatını ikâme etmek için bir vesiledir. Ayrıca bu konunun İslam düşüncesi içerisinde akide, fıkıh ve tarihle de bağlantısı vardır. Bu yüzden Kur'ân, sünnet ve icmâda devlet başkanına itaatin vâcip olmasıyla ilgili birçok delil bulunmaktadır. Hatta öyle ki devletin güvenini sarsmaya çalışanlara karşı devlet yöneticilerine destek olup onları savunmak gerektiğine dair birçok teori geliştirilmiştir. Dolayısıyla Müslümanlar; Hâricîler, Bağîler ve devlete karşı gelen diğer zümrelere karşı savaşmakla emrolunmuşlardır. Bazı hadislere dayanarak zâlim devlet başkanına karşı gelmeyi vâcip görenler ise cumhur-u ulemânın görüşüne muhalif bir fikre sahip olmuşlardır. İşte bu çalışmada bütün bu tartışmalar ilgili ayet, hadis ve imamların görüşleri ışığında ele alınıp irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of obedience to or disobeying the president, and fighting him with weapons if unjust is an old and new issue, occupied the minds of many Muslims, and it is a serious issue, due to the turmoil, wars and blood that ensues, so obedience to the president is a means to establish the law of God Almighty on earth, and it has a relationship with belief, jurisprudence and history Therefore, we find evidence of obedience to him in the Qur'an, Sunnah and consensus, but he must be advocated and defended and to fight those who want to destabilize the security of the country, so the order came to fight the Kharijites, prostitutes, and warriors. Muslim scholars, and this is what will appear through our study and discussion of these hadiths.