Polipli ve polipsiz kronik rinosinüzitin TAS2R38 genotipiyle ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of chronic rhinosinusitis with and without polyp and TAS2R38 genotype
- Tez No: 679081
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA EYİGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik Rinosinüzit, Endoskopik Sinüs Cerrahisi, TAS2R38, Kültür, Patojen, Chronic Rhinosinusitis, Endoscopic Sinus Surgery, TAS2R38, Culture, Pathogen
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Kronik rinosinüzit (KRS) çok faktörlü patogenezi olan ve toplumda sık görülen sağlık problemi olarak yaşam kalitesini etkilemektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda TAS2R38 geninin, KRS hastalarının prognozunda ve yönetim stratejilerini belirlemede rolü olabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı KRS hastalarında TAS2R38 genotipinin, etken mikroorganizma ile ilişkisini ve cerrahi sonuçlara etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya polipli veya polipsiz KRS (NPKRS, NPsizKRS) nedeniyle endoskopik sinüs cerrahisi (ESC) uygulanan 34 hasta ve izole nazal septum deviasyonu nedeniyle septoplasti planlanan 30 hasta dahil edildi. Hastaların değerlendirilmesinde ayrıntılı anamnez alınarak preoperatif ve postoperatif 22 madde sino-nazal sonuç testi (SNOT-22) uygulandı. Hastaların endoskopik Modifiye Lund-Kennedy ve radyolojik Lund-Mackay sistemine göre skorlaması yapıldı. Genel anestezi altında ESC uygulanan KRS hastalarından doku ve tüm hastalardan venöz kan genetik değerlendirme için alındı. KRS hastalarından intraoperatif olarak nazal sürüntü kültür örneği alındı. Bulgular: Çalışma grubunu oluşturan 34 hastanın (23 NPKRS, 11 NPsizKRS) TAS2R38 genotip değerlendirilmesinde 11'i (%32,4) PAV/PAV, 16'sı (%47,1) PAV/AVI, 7'si (%20,6) AVI/AVI olarak tespit edildi. Kontrol, KRS ve KRS alt gruplarının TAS2R38 genotip dağılımları arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0,05). Hastaların preoperatif ve postoperatif SNOT-22 skorlarındaki değişim genotipler arasında benzer bulundu (p>0,05). AVI-AVI grubunun tamamında (%100), PAV-PAV grubunun %81,8'inde, PAV-AVI grubunun ise %56,3'ünde kültürde üreme olduğu, ancak aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edildi (p>0,05). Sonuç: Polipli ve polipsiz KRS'de ESC başarı oranları ve etken mikroorganizmaların değerlendirildiği çalışmamızda, KRS ve TAS2R38 genotipi arasında bir ilişki saptamadık. Olgu sayısının Covid-19 pandemisi nedeniyle az olması çalışmamızın en önemli kısıtlılığı olmakla birlikte Türkiye'de ilk yapıldığını düşündüğümüz bu çalışmanın sonuçlarının literatüre katkı sunacağını düşünmekteyiz. KRS olgularında bireysel genotipleme ve dizileme kullanılarak bu genetik varyantların KRS'deki etkileri hakkında daha fazla bilgi sağlayacak daha geniş kapsamlı kohort çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic rhinosinusitis (CRS) has a multifactorial pathogenesis and affects the quality of life as a common health problem in the community. In recent studies, it has been reported that the TAS2R38 gene may have a role in the prognosis and determining management strategies of CRS patients. The aim of this study is to evaluate the relationship of TAS2R38 genotype with the causative microorganism and its effect on surgical outcomes in CRS patients. Materials and Methods: The study included 34 patients who underwent endoscopic sinus surgery (ESS) for CRS with or without polyps (CRSwNP, CRSsNP) and 30 patients who were scheduled for septoplasty due to isolated nasal septum deviation. In the evaluation of the patients, a detailed anamnesis was taken and preoperative and postoperative 22-item sino-nasal outcome test (SNOT-22) was applied. The patients were scored according to the endoscopic Modified Lund-Kennedy and radiological Lund-Mackay system. Tissue from CRS patients who underwent ESS under general anesthesia and venous blood from all patients were taken for genetic evaluation. Nasal swab culture samples were taken intraoperatively from CRS patients. Results: In the TAS2R38 genotype evaluation of 34 (23 CRSwNP, 11 CRSsNP) patients in the study group, 11 (32.4%) were PAV/PAV, 16 (47.1%) were PAV/AVI, and 7 (20.6%) were AVI/ AVI. There was no statistical difference between the TAS2R38 genotype distributions of the control, CRS and CRS subgroups (p>0.05). The changes in the preoperative and postoperative SNOT-22 scores of the patients were similar between genotypes (p>0.05). It was determined that there was growth in culture in all (100%) of the AVI-AVI group, 81.8% of the PAV-PAV group, and 56.3% of the PAV-AVI group, but the difference was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: In our study evaluating ESS success rates and causative microorganisms in CRS with and without polyps, we did not find a relationship between CRS and TAS2R38 genotype. The fact that the number of cases is low due to the Covid-19 pandemic is the most important limitation of our study, and we think that the results of this study, which in our knowledge the first study in Turkey, will contribute to the literature. Larger cohort studies are needed to provide more information about the effects of these genetic variants in CRS using individual genotyping and sequencing in CRS cases.