Kronik rinosinüzit fenotiplerinde serum Omentin-1 düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum Omentin-1 level in phenotypes of chronic rhinosinusitis
- Tez No: 777268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ERSÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik rinosinüzit, Omentin-1, İntelektin-1, biyobelirteç, Chronic rhinosinusitis, Omentin-1, Intelectin-1, biomarker
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
AMAÇ: Kronik rinosinüzit (KRS), genel popülasyonda sık görülen, multifaktöryel, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Son yıllarda KRS hastalığında tanı koymada, tedavi takibinde ve tedavisinde kullanılabilecek biyobelirteçler sıklıkla araştırılmaktadır. Çalışmamızda KRS hastalığının nazal polipli (NPliKRS) ve nazal polipsiz (NPsizKRS) fenotiplerinde Omentin-1 düzeylerinin belirlenerek sağlıklı kontrol grubu bireyleri ile karşılaştırılması, Omentin-1 düzeyinin hastalık şiddeti ve hastaların semptomlarının şiddeti ile korelasyonu araştırıldı. Omentin-1'in KRS hastalarında biyobelirteç olarak kullanılması ve bu sayede tanı aracı olarak işlevselliğinin araştırılması amaçlandı. YÖNTEM: Çalışmaya kliniğimize başvuran, anamnez, nazal endoskopik muayene ve bilgisayarlı tomografi bulgularıyla tanı alan 30 NPliKRS, 30 NPsizKRS hastaları ve 30 sağlıklı kontrol grubu kişileri dahil edildi. Hastaların SNOT-22 anketi ile semptom şiddeti skorlaması ve Lund-Mackay skorlama sistemiyle hastalığın şiddetinin radyolojik skorlaması yapıldı. Hasta grupları ve kontrol grubunun tamamından Omentin-1 düzeyini değerlendirmek için venöz kan örnekleri alındı. BULGULAR: Çalışmaya katılan 90 kişinin Omentin-1 düzeyleri incelendiğinde; NPliKRS grubundakilerin Omentin-1 medyanı 124,511 ng/ml (min-max: 80,081-526,963) ve NPsizKRS grubunda ise Omentin-1 medyanı 131,889 ng/ml (min-max: 65,857-483,528) olarak bulundu. Kontrol grubunda ise Omentin-1 medyanı 249,138 ng/ml (min-max: 100,829-830,366) olarak bulundu. NPliKRS grubu, NPsizKRS grubu ve Kontrol grubu Omentin-1 düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu (p=0,005). NPliKRS grubu ile kontrol grubu arasında (p=0,015) ve NPsizKRS grubu ile kontrol grubu arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p=0,014). SONUÇ: KRS hastalığında Omentin-1 düzeyinin KRS hastalığının tanısında biyobelirteç olarak işlevselliğini araştırdığımız çalışmamızda, Omentin-1 düzeyi kontrol grubuna kıyasla KRS hastalarında anlamlı düzeyde düşük bulundu. KRS hastalarında serum Omentin-1 düzeyinin değerlendirilmesi ile ilgili literatürdeki ilk çalışma olan çalışmamızın bulgularına göre, Omentin-1'in KRS'deki rolünü anlayabilmek için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Chronic rhinosinusitis (CRS) is a multifactorial, chronic inflammatory disease that is common in the general population. In recent yerars, biomarkers which can be used for diagnosis, follow-up and treatment of CRS have been frequently investigated. In our study, Omentin-1 levels were evaluated in the phenotypes of CRS diseases which are CRS with nasal polyps (CRSwNP) and CRS without nasal polyps (CRSsNP), also compared with healthy control group individuals, and the correlation of Omentin-1 level with the severity of the disease and the severity of the symptoms were studied. It was aimed to evaluate Omentin-1 usage as a biomarker in CRS patients and to investigate its functionality as a diagnostic biomarker. METHOD: 30 CRSwNP and 30 CRSsNP patients who diagnosed in our clinic according to anamnesis, nasal endoscopic examination and computed tomography findings and 30 healthy control group individiuls were included in the study. Symptom severity scoring with the SNOT-22 questionnaire and radiological scoring of the severity of the disease with the Lund-Mackay scoring system were performed in the patient groups. Venous blood samples were taken from all of the patient and control groups to evaluate Omentin-1 levels. RESULTS: Omentin-1 levels of total of 90 patients and control group individiuals were evaluated and Omentin-1 median was found to be 124,511 ng/ml (min-max: 80,081-526,963) in the CRSwNP group and Omentin-1 median was 131,889 ng/ml (min-max: 65,857-483,528) in the CRSsNP group. In the control group, the median of Omentin-1 was found to be 249,138 ng/ml (min-max: 100,829-830,366). When Omentin-1 levels of CRSwNP group, CRSsNP group and control group were compared, statistically significant difference was found (p=0.005). A statistically significant difference was found between the CRSwNP group and the control group (p=0.015), and between the CRSsNP group and the control group (p=0.014) when compared between two groups separately. CONCLUSION: In our study, we investigated the functionality of Omentin-1 level as a biomarker for the diagnosis of CRS disease and Omentin-1 level was found to be significantly lower in CRS patients compared to the control group. According to the findings of our study, which is the first study in the literature on the evaluation of serum Omentin-1 level in CRS patients, more comprehensive studies are needed to understand the role of Omentin-1 in CRS.