Öğretmenlerin mesleğe adanmışlık düzeylerinin incelenmesi
Examining teachers' levels of professional commitment
  1. Tez No: 679140
  2. Yazar: ELİF YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmenlik, adanmışlık, öğretmenlik mesleğine adanmışlık, teaching, commitment, dedication to the teaching profession
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Öğretmenlerin mesleğe adanmışlık düzeylerinin çeşitli değişkenlere (cinsiyet, yaş, vb.) göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Erzurum ili Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde MEB'e bağlı ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okullarda görevli 608 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Öğretmenlik Mesleğine Adanmışlık Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel analizler, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Bulgular: Öğretmenlerin mesleğe adanmışlık düzeylerinin yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve mezun olunan fakülte değişkenlerine göre anlamlı bir farlılık göstermediği fakat cinsiyet, okul kademesi ve branş değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Sonuçlar: Öğretmenlerin mesleğe adanmışlık düzeylerinin çok yüksek olduğu elde edilmiştir. Kadın öğretmenlerin mesleğe adanmışlık düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İlkokul öğretmenlerinin mesleğe adanmışlık düzeylerinin lise öğretmenlerinkinden daha yüksek olduğu elde edilmiştir. Branş değişkeni bakımından ise güzel sanatlar, din kültürü, temel eğitim ve bilişim teknolojileri branşındaki öğretmenlerin PDR branşındaki öğretmenlere göre; güzel sanatlar branşındaki öğretmenlerin, fen ve matematik bilimleri branşındaki öğretmenlere göre mesleğe adanmışlık düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is to examine whether the teachers' level of dedication to the profession differs according to various variables (gender, age, etc.). Method: Survey method, one of the quantitative research methods, was used in the study. The sample of the research consists of 608 teachers working in primary, secondary and high school schools affiliated to the Ministry of National Education in Yakutiye, Palandöken and Aziziye districts of Erzurum province. As a data collection tool in the research; The 'Personal Information Form' and the 'Teaching Profession Dedication Scale' were used. In the analysis of the data, descriptive analyzes, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used. Findings: It was seen that the teachers' level of dedication to the profession did not show a significant difference according to the variables of age, marital status, professional seniority and graduated faculty, but showed a significant difference according to the variables of gender, school level and branch. Conclusions: It has been determined that the teachers' level of dedication to the profession is very high. It has been determined that female teachers have higher levels of dedication to the profession. It has been found that primary school teachers' level of dedication to the profession is higher than that of high school teachers. According to the teachers in the branches of fine arts, religious culture, basic education and information technologies; Teachers in the fine arts branch have higher levels of dedication to the profession than those in the science and mathematics branches.