20. yüzyıl Şeyhlerinden Muzaffer Ozak'ın hayatı, eserleri, tarîkatı, tasavvufî görüşleri ve 'İrşâd' adlı eserinin tahlili
Sheikh Muzaffer Ozak's life, works, religious order, sufic thoughts and analysing of his work called İrshad
- Tez No: 679152
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muzaffer Ozak, Tasavvuf, İrşâd, Halvetiyye, Cerrâhiyye, Muzaffer Ozak, Sufism, Irshad, Khalwatiyya, Jarrahiyya
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma XX. yüzyılda yaşamış, Cumhuriyet'in kuruluş döneminde yetişmiş bir ilim adamı ve mutasavvıf olan Muzaffer Ozak'ın hayatı, eserleri, tarîkatı, tasavvufî görüşleri ve İrşâd adlı eserinin tahlilinden oluşmaktadır. Bir batı tarîkatı ya da İstanbul tarîkatı olarak nitelendirilen Cerrâhiyye tarîkatının şeyhi Muzaffer Ozak'ın, İstanbul'da Sahaflar Çarşısı'nda dükkânı bulunduğundan“Sahaflar Şeyhi”olarak bilinmektedir. İlim ve irfan merkezi mesabesinde olan onun bu sahaf dükkânında her seviyeden ve her kesimden insan bulunmuştur. Muzaffer Ozak, sahaflık mesleğini ve imamlığını aynı anda yapmıştır. Üslup ve karakter bakımından oldukça etkileyici olan Ozak, hoşsohbet ve nüktedan tarzı ile anlaşılması zor dinî meseleleri kolay bir şekilde izah etmiş ve ele aldığı konuları hikâyelerle desteklemiştir. Güçlü bir hitabete sahip olan Muzaffer Ozak, İstanbul'un kırk iki camiinde otuz sene halka irşat faaliyetlerinde bulunmuştur. İrşat faaliyetlerini sadece Türkiye'de değil yurt dışında da gerçekleştiren M. Efendi, yabancıların da dikkatini ve ilgisini çekmiştir. Onun dış ülkelerde de dervişleri, halifeleri ve binlerce seveni vardır. Muzaffer Ozak'ın yazmış olduğu birçok eser mevcuttur. Eserleri günümüzde hâlâ okunmakta olup yabancı dillerde de çevirileri bulunmaktadır. Tezimizin son bölümünde yer alan, Muzaffer Ozak'ın İrşâd ismini verdiği üç ciltlik eseri incelediğimizde, eserin mev'ıza tarzında yazıldığını ve içeriğinin de muhtelif âyet ve hadislerle birlikte tasavvufî konulardan, şahsiyetlerden ve hikâyelerden oluştuğunu tespit ettik.
Özet (Çeviri)
This study XX. the life of Muzaffer Ozak, a sheikh and mystic who lived in the 19th century and grew up during the foundation of the Republic, consists of his works, sect, sufi views and the analysis of his work named“Irshad”. Muzaffer Ozak, the sheikh of the Jarrahiyya Order, which is described as a western sect or Istanbul sect, is known as the“the sheikh of the booksellers”because he has a shop in the“Bookstore Bazaar”in Istanbul. Ozak, who is very impressive in terms of style and character, has easily explained religious issues that are difficult to understand with his sociable and witty style. Muzaffer Ozak, who has a strong address by supporting the subjects he has dealt with with stories, has carried out public consultation activities in forty-two mosques in Istanbul for thirty years. Muzaffer Ozak carried out its guidance activities not only in Turkey but also abroad. Thus, Ozak has also attracted the attention and interest of foreigners and has dervishes, caliphs and thousands of lovers in foreign countries. There are many works written by Muzaffer Ozak. Ozak's works are still read today and they have translations in foreign languages. As a result, when we examined the three-volume work named Irshad by Muzaffer Ozak, which is included in the last part of our thesis we found that the work was written in advice style and its content consisted of mystical subjects, together with various verses and hadiths.