Baba Destek Programına katılım sağlayan babaların baba katılım rollerinin incelenmesi
An examination of the father involvement roles participated Father Support Programme
- Tez No: 679269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KONAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Father involvement, Family involvement, Preschool education, Father involvement roles
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı 3-6 yaş çocuğa sahip babaların Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından yürütülen Baba Destek Programına neden katılım ihtiyacı duyduklarını, programa katılım gösterdikten sonra baba katılım rollerindeki değişime ilişkin görüşlerini ve programı geliştirmeye yönelik önerilerini incelemektir. Araştırmanın doğasına uygun olarak çalışma nitel araştırma modelinde durum çalışması deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örneklem ile belirlenmiş olup, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Kocaeli ili Derince ilçesinde yer alan bağımsız anaokulunda yürütülen Baba Destek Programına katılım sağlamış 12 baba ile araştırma yürütülmüştür. Alan yazın taraması yapıldıktan sonra araştırmacı tarafında uzman görüşü alınarak geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Araştırma verileri görüşme soruları aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda 3-6 yaş çocuğa sahip babaların baba destek programına neden katıldıkları, programın baba katılım rollerine katkısı ve programı geliştirmeye yönelik öneriler ortaya konmuştur. Bu çalışmada elde edilen bulgular ışığında şu sonuçlara ulaşılmıştır: babaların programa katılım nedenleri çocukla yakın ilişki, uygun ebeveyn tutumu ve duygusal destek olarak kategorize edilmiştir. Baba destek programın baba katılım rollerine katkısına yönelik görüşler ise beş alt grupta incelenmiştir. Bunlar, etkileşimli birliktelik, ulaşılabilir olma, sorumluluk, empatik yaklaşım ve demokratik tutumdur. Programı geliştirmeye yönelik görüşler ise mikro ve makro olarak iki düzeyde ele alınmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre uygulayıcılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine why fathers who participated in the Father Support Programme (FSP) organised by Mother Child Education Foundation (MCEF) participated in the programme, the change in their views regarding father involvement roles, and their suggestions for the programme. For this purpose, case study as a qualitative research method, which is compatible with the nature of the research, is used. The study group of the research consists of 12 participants with children between the ages of 3 and 6, and they were reached through criterion sampling. After making a literature review, in the study conducted in the case study design, the data is obtained through a semi-structured interview form, which has been developed by the research. Interview questions were applied with face-face- interview method and in a way that participants can feel themselves comfortable. The data obtained from the research is analysed through the content analysis method. As a result of this research, reasons why father need to involve father incolvemnet programmes, the change in their views regarding father involvement roles, and their suggestions for the programme set forth. Under the findings of the research, these outcomes have been obtained. According to research findings, participants took part in the programme to establish a close relationship with their children, gain proper parental attitudes, and receive emotional support. The participant father views regarding father involvement and the change in their practices were examined in five categories: Interactive togetherness, Accessibility, Responsibility, Empathic Approach, and Democratic Attitude. In line with the study outcomes, it was recommended that the father support programmes should be disseminated in schools and supported by the local authorities.